Home

Achtergrond

Heemskerk wil snelle afronding Doha

De Wereldhandelsorganisatie WTO is veel meer dan alleen de Doha-onderhandelingen, vindt staatssecretaris Frank Heemskerk van Economisch Zaken.

Bij de wereldhandelstop in Genéve zei Heemskerk dat klimaatverandering, milieu- en arbeidsvraagstukken, mededinging en digitalisering van de handel steeds belangrijker worden. De toekomstige handelsagenda van de WTO vraagt daarom om snelle afronding van de onderhandelingen in de Doha-ronde, aldus de bewindsman.

Heemskerk benadrukt de grotere rol die handel kan spelen op het gebied van klimaat. Ook met het oog op de klimaatonderhandelingen in Kopenhagen, roept de staatssecretaris de WTO op te werken aan een 'groene kopgroep'. In deze groep moeten landen komen die tarieven voor duurzame producten en diensten afschaffen. Door het vormen van de 'groene kopgroep' kan duurzaamheid volgens Heemskerk een impuls krijgen. “Als de koplopers op het gebied van duurzaamheid zich verenigen is het mogelijk de markt van 400 miljard euro aan duurzame producten en diensten verder te ontwikkelen. Koplopers kunnen de 'groene economie' aanjagen.

Of registreer je om te kunnen reageren.