Home

Achtergrond

Handelsverdrag over bananen zo goed als rond

De handelsovereenkomst tussen de EU en bananenexporterende landen is bijna rond.

Toch zijn er nog geen handtekeningen gezet omdat de Verenigde Staten opmerkingen hebben over de juridische teksten in de overeenkomst. Diplomaten melden tegenover Reuters dat ondertekening eind deze week of volgende week geschied.

Handelsministers hebben onderhandeld over de invoertarieven en -quota. Afgesproken is dat bij invoering van het verdrag het tarief direct omlaag gaat van 176 dollar per ton naar 148 dollar. De tarieven zouden tot 2016 afgebouwd worden naar 114 dollar. Omdat vooral Latijns Amerikaanse landen voordeel ondervinden van het verdrag, worden andere bananenproducerende landen gecompenseerd door de EU.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.