Home

Achtergrond 1 reactie

Handel verweert zich tegen beeld hoge marges

Het beeld dat de tussenhandel het meeste verdient aan de afzet van groente is onjuist.

Volgens Willem Baljeu, directeur van handelskoepel Frugi Venta, mag uit het onderzoeksrapport van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) niet geconcludeerd worden dat de handel zich verrijkt, stelde hij tijdens de sectorcommissie groente en fruit van het PT.

Daaruit bleek dat de brutomarges het grootst zijn voor tussenhandel en supermarkten. "20 tot 25 procent van de handel wordt onderling aan elkaar verkocht. Dat leidt allemaal tot kosten. Peren en appels liggen zes maanden in de cel. Als iemand franco product verscheept naar Rusland zitten daar kosten aan. De marge is geen nettomarge, maar bestaat vooral uit kosten."

Volgens Tjibbe Joustra, voorzitter van het Productschap Tuinbouw, wil de NMa in gesprek met de sector over de conclusies. "Ik heb begrepen dat directeur Pieter Kalbfleisch discussies wil organiseren, dus de sector komt nog goed aan de trekken." Hij riep organisaties op visies op het rapport aan de NMa kenbaar te maken.

In de discussie over publicatie van winkelprijzen voor groente, stelde LTO dat het goed zou zijn ook handelsprijzen vrij te geven, om zo de prijsopbouw helemaal transparant te maken.

De publicatie van winkelprijzen zou volgens supermarkten de prijsconcurrentie van winkels onderling alleen maar versterken. Volgens handelskoepel Frugi Venta is dat moeilijk aan te tonen, maar moet de sector stopzetting overwegen als dat zo is. Het PT levert de prijzen aan een groot aantal handelsbedrijven en ook supermarktorganisaties, blijkt uit een inventarisatie.

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    De land en tuinbouw is haar marktmacht verloren door de NMA,kijk naar de fusie van Friesland Food en Campina,er zijn zoveel voorwaarden gesteld dat de voordelen voor de boeren te niet zijn gedaan,kijk nu naar de overname van Super de Boer door Jumbo,er wordt geen strobreed in de weg gelegd,zo wordt de marktmacht bij de supermarkten gelegd,er is een ongelijk speelveld gecreeerd,waarbij alleen de supers mogen scoren

Of registreer je om te kunnen reageren.