Home

Achtergrond 5 reacties

Grutto Gaast sneuvelt in Mali

Een van de vijftien Friese grutto's die afgelopen voorjaar zijn voorzien van een zendertje, heeft in Mali het loodje gelegd.

Gaast, zoals het vogeltje was gedoopt, kwam in een vissersdorpje vast te zitten in een visnet en overleefde dat niet. Dat maakte de Rijksuniversiteit Groningen donderdag bekend.

Wetenschappers van de universiteit hadden de vijftien weidevogels van een satellietzendertje voorzien om hun trekroute van Europa naar Afrika te volgen. Ze hadden hiermee een primeur omdat de grutto tot dan toe de kleinste vogelsoort was waarbij een zendertje is ingebracht. Na het broedseizoen in de Friese weiden, vloog Gaast in juni via Spanje en Senegal naar Guinee-Bissau. Na een verblijf van ruim drie maanden vloog ze door naar de rivier de Niger in Mali.

Een kwestie van domme pech, zo noemen de Groningse onderzoekers het voortijdig verscheiden van Gaast de grutto. Door materiaalpech zijn nog maar vijf van de vijftien zendertjes in de lucht. De wetenschappers hopen dat die informatie blijven doorgeven tot april wanneer de grutto's terugkeren naar hun Friese broedplaats.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Benny Wijs

  En natuurlijk van visnetten in Mali......

 • no-profile-image

  herkauwer

  Gert, je bent wel heel erg hardleers. Weidevogels verliezen de competitie met het steeds vroeger kuilgrasmaaien. Zij zijn kansloos tegen cyclomaaiers en etgroeninjecties gevolgd door weer cyclomaaiers enzovoorts! Roofdieren spelen alleen in de marge een rol. En die marge is inmiddels flinterdun. Dankzij het intensieve graslandbeheer!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Mooie primeur. Het wiel opnieuw uitgevonden! Al in de jaren '80 ringden en verfden wij volop grutto's in ons land en in Noord en West Afrika en hebben toen die trekroutes in kaart gebracht en zelfs vogels die we in Senegal gevangen hadden op het nest in de Zaanstreek teruggezien. Zulk onderzoek lost niet het probleem op waarom de grutto bij ons verdwijnt. Want dat komt door de intensieve veehouderij!

 • no-profile-image

  gert

  @spotvogel,grutto,s hebben geen last kippen,varkens of koeien,ze hebben last van kraaien,buizerds en andere roofvogels

 • no-profile-image

  fryske boer

  Vergeet de vos niet.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.