Home

Achtergrond

Groentetelers verliezen ruim twee ton

Glasgroentetelers zien het inkomen uit bedrijf in 2009 uitkomen op min 230.000 euro.

Het rentabiliteitscijfer ligt daarmee op 76, een historisch dieptepunt, zo blijkt uit de cijfers van het landbouweconomisch instituut LEI. Voor snijbloemen zijn de cijfers iets minder slecht. Plantenkwekers draaien redelijk.

Het LEI schat de opbrengstdaling op een glasgroentebedrijf gemiddeld in op 7 euro per vierkante meter. Dat wisselt per teelt en ligt vooral bij paprikabedrijven laag. Gemiddeld haalde een glasgroentebedrijf 985.000 euro aan inkomsten (opbrengsten) uit verkoop van product en energie. Dat ligt ruim een ton onder het niveau van 2008.

Behalve de gedaalde opbrengsten door lage productprijzen zagen de telers ook de kosten oplopen. Hier bedraagt de stijging iets minder dan een ton. Opgeteld zakt het inkomen uit bedrijf van 30.000 euro negatief naar 230.000 euro negatief.

Bij de snijbloemenbedrijven is het beeld iets minder negatief. Hier daalt het inkomen uit bedrijf van min 6.000 euro naar min 103.000 euro. Hier ligt vooral een kostenstijging aan ten grondslag.

Met 953.000 euro stijgt het kostenniveau met 68.000 euro per bedrijf. De opbrengsten dalen gemiddelde met 30.000 euro en komen uit op een gemiddeld peil van 2007.

De pot- en perkplantenkwekers boeren het best. Zij zien het inkomen uit bedrijf dalen van 66.000 naar 46.000 euro. De kosten stijgen wel, maar de opbrengsten ook. Voor perkplantenkwekers is 2009 een beter jaar dan voor potplantenkwekers, door een goed tuinseizoen.

Volgens het LEI zien de glasgroente en snijbloemenbedrijven dit jaar de arbeidskosten met 1 procent stijgen. De energiekosten stijgen nog met 5 procent. En ook de afschrijvingskosten liggen 5 procent hoger. De rentekosten zijn wel gedaald met 2 procent voor glasgroentebedrijven.Het inkomen van tuinders buiten bedrijf bedraagt 6.000 euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.