Home

Achtergrond 7 reacties

Groeiend verzet tegen doden gezonde geiten

In twee dagen tijd hebben 10.000 mensen de petitie getekend tegen het doden van gezonde dieren vanwege de Q-koortsepidemie.

Volgens Lieke Keller, directeur van de Partij voor de Dieren, stromen er zoveel reacties binnen dat de computerservers vrijdagmiddag overbelast zijn.
De Partij voor de Dieren begon de protestactie op woensdag aan het eind van de middag op internet: 40 uur later hadden al 10.000 mensen een handtekening gezet. De partij heeft ook een meldpunt Q-koorts geopend waar mensen misstanden rond de bestrijding van deze ziekte kunnen melden, bijvoorbeeld over hoe de dieren geslacht worden.

Volgens Tweede Kamerlid Marianne Thieme zijn mensen ook boos over wat zij het "roekeloze regeringsbeleid'' noemt waardoor het leven van mens en dier onnodig op het spel wordt gezet. Zij diende daarom donderdag een motie van afkeuring in tegen de verantwoordelijk ministers Ab Klink (Volksgezondheid) en Gerda Verburg (LNV). Geen enkele andere partij steunde deze actie.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Pieter

  Helemaal met Huisman eens. Het gaat veel te ver waar we enkel als domme dieren getuigen van moeten zijn zonder inbreng te kunnen hebben. De bioindustrie is zo barbaars en wreed. Organisaties als LTO zijn volledig de weg kwijt. De ministers vernemen van plannen dat Rusland een importverbod wil voor geiten uit Nederland en prompt willen ze "ruimen", om maar de handel veilig te stellen. Om dierenwelzijn geven ze geen snars en dat vinden ze te duur. Wel een treffende vergelijking "Nederland als het hedendaagse Sodom en Gomorra". De bioindustrie en de ruiming van (gezonde) drachtige dieren moet toch voor ieder weldenkend mens een niet te verteren optie zijn.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Melkveehouder, die buurtsupers of nog liever die kruidenier op de hoek mag van mij per direct terugkomen. In serviceflats zou-om de bewoners in conditie te houden-driemaal per week een alarmoefening plaats dienen te vinden waarbij een ieder zich ten spoedigste naar een gereedstaande hulpposttent dient te begeven. Medische teams en stervensbegeleiders zien dan toe op het lichamelijke welzijn van de overlevende deelnemers en op het zielenheil van hen die het niet gehaald hebben. Die natuurlijke uitval voorkomt de noodzaak van de door jou genoemde optie: vrije optrekjes en houdt de stal- sorry het tehuis- fris en monter. Maar wat heeft dat met de geclusterde geitenstallen en de risicospreiding te maken?

 • no-profile-image

  M. Huisman

  Het houdt niet op! Dat is het. Het pompt maar door en wordt steeds wreder en koeler. "Ruimen" . . alsof Verburg even haar zakdoek niet kan vinden en Klink mailt om een tissue 'oh ennuh . . doe die geiten ook maar weg. En we hebben nog een plukje burgers met opruiende gedachtes. Doe die er ook maar bij". Nu heb ik net een website ingevuld om tot actie op te roepen. Ik kan dat hier wel noemen, maar groot kans dat de moderator mijn hele reactie weggumt.
  Maar voor iedereen die Verburg en Klink en de andere betrokkenen wil laten weten dat burgers het zat zijn, maar steeds als stomme getuigen die slachtpartijen te moeten ondergaan : <>
  Lieve moderator, allemaal keurige taal, bent u het niet met mij en vele anderen eens dat dit moet stoppen? Zelfs de dierenartsen . .

 • no-profile-image

  Een dierenliefhebber

  Waarom worden dieren toch steeds vergeleken met mensen?
  We eten toch ook geen mensen?
  Hou nou toch eens op met die achterlijke vergelijking!

 • no-profile-image

  Een dierenliefhebber

  Er worden elke dag duizenden gezonde jonge dieren geslacht voor ons vlees.
  Gek,dat is maatschappelijk wel geaccepteerd,maar het doden van dieren op het bedrijf zelf niet.
  Dieren die op het bedrijf zelf worden gedood zullen minder lijden dan de dieren die ook nog eens gestrest in een veewagen naar een slachthuis worden vervoerd.
  Voor de dieren zelf maakt het trouwens ook niet uit waarvoor ze gedood worden.
  Mensen maken er een probleem van!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Zeg herkauwer, kunnen we het er dan over eens worden dat we de supers en mega store's gaan sluiten, en terug gaan naar de buurtwinkels? Ideaal om ongecontroleerde verspreiding van mexicaanse griep, en andere besmettelijke ziekten, tegen te gaan en bij een uitbraak te kunnen traceren en gericht bestrijden. Ook die vermaledijde bejaardenflats en verzorgingshuizen per direct dicht en de bewoners in kleine woongemeenschappen huisvesten, of nog beter; iedere zorgbehoeftige een eigen vrijstaand optrekje. Veel te veel sluimerende ziektekiemen bij tussen vier muren gepropte ouderen en zieken. Kost aan preventieve en curatieve zorg klauwen vol geld. Geldt hetzelfde voor de ziekenhuizen, veel kleinschaliger allemaal. Oh, kost dat geld? Da's geen thema, we hadden het over voorkomen en beheersen van ziekteuitbraken en dan mogen economische motieven geen rol spelen.

 • no-profile-image

  herkauwer

  In vergelijking met de andere takken van bio-industrie is de geitenbranche nog relatief kleinschalig te noemen. Geen duizenden per stal maar honderden. En groter moeten die bedrijven ook niet worden. Want des te groter een veestapel is, des te groter wordt ook de kans op ontstaan, accumulatie en dispersie van ziektekiemen. Ook de clustering van de bedrijven is een groot gevaar. De bedrijven zouden veel verspreider moeten liggen en niet allemaal in een bepaalde regio of in een beperkt aantal regio's. Risicospreiding noemen normale mensen zoiets. Maar bij LNV en LTO denken ze daar kennelijk anders over. Sterker nog: bij LNV en LTO wordt uberhaupt niet gedacht. Of had u daar ook al een vermoeden van?

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.