Home

Achtergrond

Glaskracht draait wijziging stoomregeling terug

LTO Glaskracht heeft voorkomen dat Westlandse tuinders meer moeten betalen voor de stoomregeling.

Tuinders die in de zomer stomen voor de ontsmetting van hun teelt krijgen normaliter korting op de kosten voor transport en leveringscapaciteit. De stoomregeling geldt omdat in de zomer nauwelijks gas wordt gestookt.

Westland Energie Services (WES) stuurde tuinders eind oktober een brief waarin melding wordt gemaakt van een wijziging van de stoomregeling. Daarbij baseerde WES zich volgens Glaskracht ten onrechte op een verhoging van de OV-exitkosten; de kosten voor het transport van gas. Een verhoging van de OV-exitkosten zou zo leiden tot een duurdere stoomregeling.

Glaskracht is in verweer gegaan omdat de wijziging van de OV-exitkosten nog onder de rechter ligt. Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB) moet zich nog buigen over nieuwe OV-exittarieven.

Door een besluit van de NMA om de kosten voor gastransport niet meer op basis van verbruik maar op de grootte van de gasmeter te berekenen, zouden tuinders meer gaan betalen. Glaskracht heeft daarom een voorlopige voorziening afgedwongen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.