Home

Achtergrond 2 reacties

Gitzwarte maanden

De toekomst van de geitenhouderij in Nederland is uiterst duister.

De enorme ruimingsoperatie die maandag al begint en die niet alleen drachtige geiten maar ook alle bokken op besmette bedrijven betreft, gekoppeld aan het fokverbod en de onzekerheid over vergoeding van de schade leveren wat dat betreft vele vraagtekens op.

Niet dat die vragen direct beantwoord moeten worden. Eerst moet alle aandacht uitgaan naar de getroffen veehouders, die tóch geconfronteerd worden met grootschalige doding van hun dieren op het eigen bedrijf. De emotionele gevolgen daarvan zijn immens. Deze boeren hebben alle zorg en hulp nodig die voorhanden is.

De komende maanden zijn gitzwart. Er gloort pas weer licht als blijkt dat deze draconische maatregelen zin hebben gehad en de Q-koortsbacterie niet nog meer mensen besmet.

De politieke hamvraag is of het kabinet medeverantwoordelijk is voor de verspreiding van de bacterie. De regering treedt nu begrijpelijk hard op en stelt de volksgezondheid boven alles. Als eerder steviger was gereageerd op signalen dat Q-koorts uit de hand liep, had het leed waarschijnlijk minder kunnen zijn. Die conclusie raakt dan niet alleen Verburg en Klink. Het is gezien het drama dat zich voltrekt niet kies dat debat meteen te voeren; die tijd kan beter worden besteed.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

  • no-profile-image

    TFWC

    Het hele kabinet is zeker medeverantwoordelijk! Boeren moeten de staat voor de rechter slepen voor het niet (allang!) tijdig reageren, dit alles had voorkomen kunnen worden.

  • no-profile-image

    herma

    Liefe mensen wordt wakker!!!!!!!! het gaat ze om het land net als tijdens de MKZ Vr groet

Of registreer je om te kunnen reageren.