Home

Achtergrond

Gigantische ijsberg drijft richting Australië

Een gigantische ijsberg van 140 vierkante kilometer groot drijft richting Australië. Het komt maar een keer per eeuw voor dat zo'n grote schots in dat gebied op drift raakt.

Dat maken onderzoekers bekend. De ijsberg is 19 kilometer lang en drijft ongeveer 1700 kilometer ten zuiden van Australië. De schots werd dankzij satellietbeelden ontdekt.

Volgens Neal Young, van een Australisch onderzoeksinstituut, is de schots ongeveer tien jaar geleden afgebroken van de rest van de Zuidpool en heeft hij pas recent de opvallende beweging naar het noorden gemaakt. Tot hij in tweeën brak, was de ijsberg 400 vierkante kilometer groot, ongeveer twee keer het formaat van Schiermonnikoog.

Deze ijsschots is niet de enige in het gebied. Richting Nieuw-Zeeland drijven honderden ijsbergen, zij het een stuk kleinere. Sommige van die ijsschotsen zijn 200 meter lang. De scheepvaart ten zuiden van Australië en Nieuw-Zeeland is gewaarschuwd om op te passen voor drijvende stukken ijs.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.