Home

Achtergrond 1 reactie

Gewassen benutten water beter door CO2-verrijking

Akkerbouwgewassen groeien niet alleen harder als ze meer CO2 tot hun beschikking hebben. De planten benutten het water ook beter.

Die conclusie trekken wetenschappers van het Johann Heinrich von Thünen-Instituut (VTI). Het instituut in het Duitse Braunschweig heeft jarenlang onderzoek gedaan naar de invloed van klimaatveranderingen op gerst, tarwe, suikerbieten en energiemais. Daarvoor is een proefveld aangelegd waarbij gewassen zijn geteeld onder praktijkomstandigheden. Op een deel van het proefveld krijgen de planten extra CO2 toegediend via beluchters.

Volgens onderzoeker Hans-Joachim Weigel is het een uniek proefveld. "Tot nu toe is klimaatonderzoek altijd gebaseerd op laboratoriumproeven. Op dit proefveld kunnen we praktijkonderzoek doen", schrijft Weigel in het onderzoekverslag.

De lucht bevat 385 ppm (delen per miljoen) CO2. Op een deel van het proefveld werd de concentratie verhoogd naar 550 ppm. Weigel: "Het is de verwachting dat deze CO2-concentratie wordt bereikt in 2050."

De onderzoekers constateren dat de gewassen bij de hogere CO2-concentratie 10 tot 15 procent meer biomassa vormen. Bovendien gaven de planten 5 tot 20 procent minder water af via de huidmondjes aan de omgeving. Weigel: "We zagen dat de verrijking met CO2 er toe leidde dat de bodem meer vocht bevat. Dat betekent dat de planten door de CO2-verrijking water efficiënter benutten."

Weigel vindt deze conclusie belangrijk. "De verwachting is dat de klimaatverandering leidt tot langere perioden met droogte tijdens het groeiseizoen."

Om dit verder te testen heeft het VTI onderzoek gedaan met energiemais. De energiemais op het proefveld kreeg te weinig water. Daardoor daalde de biomassaproductie 28 procent. Maar op het deel van het proefveld met de verhoogde CO2-concentratie bleef de opbrengstdaling beperkt tot 11 procent. Het VTI gaat volgend jaar verder met het onderzoek.

Eén reactie

  • no-profile-image

    nuchtere boer

    dan hoeven we ons toch geen zorgen te maken !!

Of registreer je om te kunnen reageren.