Home

Achtergrond 52 reacties

Geitenhouderij weg uit dorp

Geitenbedrijven moeten weg uit bevolkte gebieden. Dat zegt hoogleraar Veterinaire Volksgezondheid Frans van Knapen.

De Utrechtse professor bepleit de invoering van een gezondheidseffectrapportage bij de vestiging van nieuwe bedrijven.

Van Knapen zegt dat de Q-koorts-problemen uiteindelijk niet zullen verdwijnen door het ruimen van dieren. De Q-koortsbacterie zal daardoor niet uit Nederland verdwijnen. Het probleem is volgens hem niet de aanwezigheid van de bacterie, maar de blootstelling van de mens aan de bacterie. "Q-koorts is al jaren overal in Nederland, iedere dierenarts weet dat en houdt daar ook rekening mee. De bacterie gaat niet weg. Dat is een illusie."

Ruimen voorkomt volgend voorjaar abortussen. Maar Van Knapen vraagt zich af wat er daarna gebeurt. Als je doorgaat besmette drachtige geiten te ruimen, kun je net zo goed de melkgeitenhouderij meteen de nek omdraaien, zegt hij.

Nederland heeft al jarenlang tussen de vijftien en dertig geregistreerde gevallen van Q-koorts bij mensen. Dat er nu veel meer besmettingen worden gevonden te maken heeft alles te maken met de intensieve controle daarop. "Wie vroeger een griepje had, liet geen test doen op Q-koorts. Nu wordt iedereen daarop gecontroleerd, logisch dat er dan meer besmettingen gevonden worden." Van Knapen zegt dat er in Brabant wel degelijk een probleem is. Het cluster aan ziektegevallen heeft zeker een relatie met de aanwezigheid van geitenbedrijven.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  spotvogel

  Hi meidje, jij ook nog een heel gelukkige kerst en bedankt voor jouw berichtje. Ik wist al een paar dagen dat dit zaakje niet kosjer was en heb onderzoek laten doen in Heijthuizen en omgeving. Tot in Roggel aan toe! Beetje onsmakelijk verhaal, maar ik denk wel te weten wie zich achter die naam Grooten verschuilt. Herkauwer is ondanks de feestdagen te velde en ik hoor hopelijk vanavond nog van hem. Zélf deed ik ook al onderzoek en ik heb dus al een vermoeden. Maar voor mij telt alleen zékerheid, dat weet je.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Beste heer Grooten. Vergezeld van mijn welgemeende goede Kerstwensen wil ik u er wel op wijzen, dat omissies in de volledigheid van Wikipedia niet op mijn conto of op dat van mijn uitgeefster geschreven kunnen worden. Omdat ik anoniem geuite kritische geluiden verafschuw, heb ik in 2006 bij het verschijnen van mijn eerste dossier over de vogelgriep (de Pestvogels van Veerman) ervoor gezorgd dat de betrekkelijke anonimiteit van een pseudoniem slechts relatief zou zijn. Dat is ook gebleken omdat deelnemers aan het Agd-forum 'de haas heeft het moeilijk' er wél in slaagden om mijn identiteit te traceren. U houdt mij wel ten goede dat ik, waar door mij kosten, moeite noch tijd gespaard werden om onderste stenen in heikele zaken zovér aan de oppervlakte te brengen dat puinruimers er goed mee aan de slag zouden kunnen, ik graag ook een stukje zelfredzaamheid aan anderen wil overlaten. Maar toch even een correctie. De eerste grootschalige veeruimer was niet Jozias van Aartsen, want die was toen al verder gejumped naar BuZ. Nee, dat was D66-er Laurens Jan Brinkhorst, de man die in 2001 ook de Mkz- en de Gekke koeien bestierde! Wellicht heeft u gelijk met uw opmerking over een mogelijk nieuw boek. Maar als schrijver klap ik over zulke intieme zaken nooit uit de school.

 • no-profile-image

  kritische lezer

  Honderden miljoenen? Was het daar maar bij gebleven!

 • no-profile-image

  moniquevos@t-online.de

  Als net zo'n filmpje als <> word gemaakt voor Nederlandse Geiten en Koeien, dan is het echt te laat. Nederland is hard op weg te veranderen in een moderne versie van "Metropolis" (film uit 1927 maar dan i.p.v. arbeiders de boeren) er is dan geen weg meer terug. Maar! er is een buurland waar de mensen vinden dat de Nederlandse overheid zelf de koorts heeft: <>

 • no-profile-image

  boerin-met-een-lange- familiegeschiedenis

  Als er nieuwbouw gepleegd word komen de dorpen steeds dichterbij de boerderijen of er nu varkens koeien of geiten gehouden worden.
  De boer was er eerst al honderden jaren door familie gerund op dezelfde plek dan ineens moet er nieuwbouw komen en mag de boer oprotten word uitgekocht en weg is je familie, bedrijf, herinneringen en inkomen.
  Wellicht dat de mensen zelf de bacterien en andere ongein opzoeken, een beetje minder steriel en gewoon buiten leven dat is sterk en gezond worden .

 • no-profile-image

  brabant

  Een slimme veehouder wil ook helemaal niet bij een dorp of er in de buurt zitten. Dit geeft alleen maar extra investeringsdruk op allerlei milieuzaken om zo'n dorp dan te ontlasten. Je kunt beter investeren in een LOG das veel gemakkelijker. Ik snap toch niet dat iemand bij een dorp uitbreid, dit geeft alleen maar ellende.

 • no-profile-image

  Guus

  wie er last van heeft moet zelf maar weg gaan

 • no-profile-image

  H.Grooten

  Spotvogel komt bij mij meer en meer over als een bijna ziekelijke beroepsbestrijder van CDA en LNV.
  Was bij napluizen een ex-LNV medewerker... hij is zo fanatiek dat hij vergeet dat de eerste opruimer een VVD-er was, in de varkenspest ( niet griep !!) en MKZ periode ( daarna kwam Brinkhorst van....). Waarschijnlijk wil spotvogel zo veel reacties geven dat hij ze daarna weer kan bundelen een boek uitgeven. Ook spotvogel geeft u aan dat u zich kunt vinden in mijn scepsis over anonieme reacties en u verdedigt zich door aan te geven dat u als auteur geregistreerd bent; helaas kan ik u bij de zeer vele registernamen van Wikepedia niet terugvinden, dus toch anoniem. Ik heb echt gezocht om u telefonisch en niet via dit soort reacties te benaderen. Helaas !!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Dank je wel Melkveehouder. Ik heb niks te verbergen maar heb in anderhalf jaar tijd al wél tweemaal te maken gehad met tamelijk zware aanslagen op mijn lijf en leden. Zodat ik liever niet met naam, toenaam en foto in beeld treed. Maar je hebt het ervaren: met een klein beetje toetsenwerk ben ik zo te traceren.
  In dit en deze Q-koorts forums neem ik het op voor, en sta pal achter, de geitenhoudsters en - houders. En ik hoop van harte dat mijn inbreng er toe mag leiden dat er eindelijk een diepgaand parlementair of justitieel onderzoek wordt ingesteld naar alle onrecht die de veehouders nu al vanaf 1997 over zich heen hebben gekregen. Daar heb ik geen enkel materieel belang bij, maar als beëdigd ambtenaar gedurende bijna 40 jaar van mijn leven kan ik simpelweg geen constitutioneel onrecht verdragen. Want wanneer zij de de constitutie dienen voor te gaan de wet misbruiken ten eigen nutte of ten dienste van derden, dan zullen zij mij op hun pad vinden.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Beste heer Grooten, enkele weken geleden was oud-minister Brinkhorst te gast bij Pauw en Witteman en hij zei daar expliciet, dat de varkenspest zijn eerste ruiming was geweest, naast Mkz en Creutzfeld Jakob! Dat was dus wellicht in het overgangsstadium van Van Aartsen's overstap naar BuZ. En Vogelgriep wordt absoluut niet epidemisch door trekvogels verspreidt. Het Aviare influezavirus (in welke pathogene constellatie dan ook) is weliswaar latent in veel in het wild levende dieren (niet per se vogels) aanwezig, maar dat wil niet betekenen dat er enige viraal-epidemische besmettingsdreiging van uitgaat. Dat Winnetoeverhaal is in maart 2003 bedacht en in publiciteit gebracht door Wien van den Brink en Jan Wolleswinkel en door Cees Veerman tot 'meest aanvaardbare hypothese' verklaard. En als moneymaker overgenomen en uitgemolken door Ab Osterhaus. Als ik bijna veertig jaar lang op die fiets mijn wetenschappelijke arbeid zou hebben moeten verrichten dan zou ik het rijwiel al in 1972 aan de wilgen hebben gehangen!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Kom nou toch gauw Kuipers, het zijn niet de verantwoord kritische publieke omroep en een deugdelijk analyserend programma op het door u waarschijnlijk vervloekte medium televisie, maar uw eigen partij die dood en verderf zaait onder dieren en hele families in het ongeluk stort. Pas als dat satanische genoorschap, luisterend naar de duivelse afkorting CDA, zal zijn ontmanteld en geruimd, gloort er weer daglicht op het platteland.

 • no-profile-image

  zwalker

  Nou nou, Spotvogel, daar noem je nogal bedragen. Maar ik kan me er wel wat bij voorstellen als ik zie wat er daar in Wageningen allemaal huist en rondloopt. Onderzoek dus ten dienste van het agricomplex dat voor een deel ook met gemeenschapsgeld wordt gefinancierd? Zou Wouter Bos dat weten?

 • no-profile-image

  Ate H. Kuipers

  Het is weer eens zo ver, de pers (VPRO Zembla) maakt de burgers gek, de politiek wordt bang voor de publieke opinie en hoeps daar gaan weer 60.000 tot 90.000 gezonde dieren! Het CDA (waar ik lid van ben) moet zich toch wel diep schamen, dat haar ministers van landbouw en volksgezondheid zich vereenzelvigen met de Brinkhorst van 2001 die het flikte 450.000 gezonden runderen af te slachten (sinds die tijd noem ik hem BrinkWorst), dit terwijl we de beschikking over vaccins hebben. Minister Klink hanteert bij mensen toch ook de Mexcaanse griepspuit. Beste CDA ministers, hierbij doe ik een dringend beroep op u deze slachtingen te stoppen en vaccinaties toe te passen. Neem uw verantwoordelijkheid als rentmeester van De Schepping en toon uw karakter ipv ANGST!

 • no-profile-image

  wipstaartje

  De geitenhouderij weg uit het dorp en het CDA weg uit Nederland. Dan leven we straks eindelijk in een land waarin er geen geplande saneringsruimingen meer plaats vinden.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Mijnheer Grooten, toch maar weer wat kleiner schoeisel aan graag. In de zuivere wetenschap is "WAARSCHIJNLIJK" synoniem aan "NIET"! Alleen onomstotelijke zekerheid telt en aannames zijn slechts onbevestigde vooronderstellingen! Bovendien is Herbert Prins niet een viraal maar een populatie-ecologisch onderzoeker en heeft GIS-onderzoek evenmin met veterinair-virale epidemiologie van doen. Maar de zak met euro's die er nu al een aantal jaren klaarhangt lokt kennelijk veel noodlijdende wetenschappelijke gelukszoekers aan. Ik publiceerde mijn dossiers overigens lang voordat deze nieuwe "feitloze feiten" bekend werden. Er valt dus niets aan te klagen of te corrigeren. Ook zo werkt de wetenschap! Maar ik ga nu wél op onderzoek naar uw ware identiteit. Want daaraan ben ik hedenavond gaan twijfelen. Met uw welnemen!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Complottheoriën? Was het maar waar Jan. Op 7 januari 1997 brak bij Venhorst in de Peel (waar de mestbank zit) Varkenspest uit en dat leidde tot een ijzig koude sanering van de varkensector. Vooral in gebieden die toen al genomineerd waren om heringericht te gaan worden. Zoals de Gelderse Vallei en grote delen van Brabant. Begin januari 2001 brak in Kootwijkerbroek (in de Vallei) Mkz uit en dat sloeg over naar het IJsseldal bezuiden Zwolle, ook al een herinrichtinggebied. Om de ernst te onderstrepen liet men daar zelfs een hele kudde Schotse Hooglanders door hobbyjagers met kogelgeweren afschieten! En men gooide er bij Wilp ook niog een Creutzfeld Jakobgeval tegenaan! Twee jaar later brak er op 26 februari 2003 bij de gemeentegrens van Barneveld en Scherpenzeel (alweer in de Vallei) Vogelgriep uit en dat sloeg zogenaamd over: via het centrale en oostelijke rivierengebied (waar erg veel geruimd werd maar geen enkele feitelijke besmetting werd aangetoond) naar Brabant/Limburg, waar het verloop exact de grenzen van de beoogde reconstructiegebieden volgde. In de winter 2005/06 werd er in een schaapskudde bijna in de tuin van de AID te Kerkrade Blauwtong geconstateerd. Dat leidde maar amper tot grootscheepse ruimingen. Maar al in diezelfde tijd 'ontdekte' LNV de aanwezigheid van Q-koorts op een aantal geitenhouderijen. Maar de minister en haar ambtenaren wachtten geduldig bijna vier jaar zonder maatregelen te treffen. En nu zijn dus de geiten aan de beurt. Iets vroeger in de winter dan normaal, maar wél exact op tijd voor het Kertsreces!! Dat zijn geen THEORIEEN beste man. Dat zijn FEITEN! Lees bijna alles hierover in de Spotvogeldossiers die al vaak genoemd werden.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Nou proficiat Melkveehouder, maar wat weet je nu dan helemaal? Ik heb al tijden niks meer met de Faunabescherming van doen en dat kun je weten als je de reeks Argussen van afgelopen anderhalf jaar er op na kijkt. Effe verder googelen dus. En Natuurmonumenten? Ook allang geen lid meer van. Organisaties die zich valselijk als natuurclub uitgeven maar die op tal van punten zulk vuil spel spelen dat alles - natuur, landschap en ook de boerenstand- daar slachtoffer van worden, die bestrijd ik en daar wil ik niks mee te maken hebben. Dat lidmaatschap heb ik dus opgezegd en ik hoop dat miljoenen landgenoten mij daarin volgen. Want veel liever een buitengebied in beheer bij goedwillende boeren, dan met buitenlands vee bestierd door een louche club die met een nep-Graeff aan het hoofd gedirigeerd wordt door Cees Veerman!
  Alsnog een fijne kerst.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Prima reactie Merel, een waardevolle bijdrage aan dit forum. Ik ontdekte tijdens de vogelgriep H7N7 in 2003 dat het ziekteverloop en vooral de verspreiding ervan heel planmatig verliepen en linkte dat aan de ongemeen agressieve wijze waarop LNV iedere vorm van tegenwerking met zware repressieve maatregelen de kop indrukte. Het werd voor mij steeds duidelijker dat er een virale 'oorlogsvoering' tegen een onwelgevallig uitgebreide sector gaande was en ik beschreef dat in het dossier 'de Pestvogels van Veerman'. Enkele jaren later volgde ik het verloop van de vogelgriep H5N1 in Europa, Azië en Afrika en bracht dat in relatie tot de stemmingmakerij over een zogenaamd pandemische dreiging, door belanghebbende onderzoekers zoals Osterhaus. Ik voorspelde toen dat zulk een pandemie er niet zou komen maar dat de waarschuwingen ervoor louter tot doel hadden om de macht van multinationale ondernemingen in de agri- en farmaceutische sector te bevoordelen. Dat beschreef ik in het dossier 'Wachten op de Pandemie'. "Geamuseerd" volgde ik deze herfst de door de overheid aangewakkerde paniek m.b.t. de Mexicaanse griep en er was geen haar op mijn hoofd die overwoog om mij daartegen te laten vaccineren. Want die griepmutant is in Mexico uitgezet omdat daar een gigadeel van de bevolking onder de armoegrens leeft en succes dus verzekerd was. Bij ons in West-Europa zouden niet meer slachtoffers vallen dan bij iedere normale seizoensgriep. En dat bleek uit te komen. Dat ook de Q-koorts bewust is uitgezet in de Nederlandse gietenhouderij lijkt mij nauwelijks nog twijfelachtig. Marianne heeft dus voor de zoveelste keer gelijk en volkomen terecht een beroep op de regering gedaan om duidelijkheid te krijgen in deze poel des verderfs.

 • no-profile-image

  frankspiekker@hotmail.com

  Weet u wat het probleem is??
  Nou: de bevolking leeft anno 2009 zo knetter steriel dat wanneer er maar een zuchtje wind is dan zijn ze al verkouden.

  eigenlijk moeten ze de reclames van wat an ook zoals plenty, muscle, alcholhoudende handzeep, davitamon en alle aandere stuff in de prullenbak mikken!

  probleem opgelost, en je houdt er nog geld voor gezellige kerstdagen aan over. is dat nou geen ultieme kerstgedachte?

 • no-profile-image

  Han

  Het voorstel van deze hoogleraar is iets om over na te denken. Het plaatsen van mogelijke infectie bronnen van ernstige ziektes in woongebieden is vragen om moeilijkheden. Misschien heeft de professor groot gelijk als hij stelt in dorpen of plaatsen met veel mensen geen intensieve landbouwbedrijven te tolereren.
  Als we ons nog enkele ruimings ronden tolereren de komende jaren is het einde van de intensive veehouderij nabij, de politiek zal dan onder druk van de kiezer de bedrijfstak het leven onmogelijk maken.

 • no-profile-image

  prullemanneke

  Ben tien jaar geleden geimmigreerd naar de andere kant van de atlantische oceaan, en heb me toen al voorgenomen om NOOIT naar nederland terug te komen om te boeren, als we dan weer zouden verkassen, dan wel naar oost europa, voor mij part zuid rusland of zo (karzachstan) maar zeer zeker niet naar dat idealistische bureaukratische kikkerlandje.
  Heel mooi land, dat kikkerlandje, ben er geboren en getogen, en heb er ook nog familie wonen die ik geregeld opzoek, maar ik kan de boerenhaat die de meerderheid van de bevolking heeft niet uitstaan, net als diezelfde bevolking de boeren blijkbaar niet uit kan staan, ik hoop dat nederland leegloopt wat de landbouw betreft, dan komen ze er mischien achter wat ze missen daar in den haag. Waarschijnlijk niet trouwens, de regering is veel te vol van zichzelf om dat toe te geven.

 • no-profile-image

  Gerjan

  Er is nog helemaal geen goede risico analyse gemaakt. Toch worden er zelfs door professoren allerlei dingen geroepen. Zolang we helemaal niet weten op welke wijze de Q-koorts zich verspreid kunnen we helemaal niets zeggen. 35% van alle melkveebedrijven zijn besmet. Zover ik kan nagaan is er over kalverbedrijven niets bekend. Verder: Ook vogels, honden en katten kunnen besmet zijn. Ofwel: Bij een uitbraak is de veroorzaker alom tegenwoordig in het milieu. We kunnen niet anders zeggen dan dat we niet weten hoe mensen besmet zijn geraakt. Er wordt nu gesproken over besmetting door de lucht tot over een afstand van 18 kilometer. Dit is echte onzin. We zien dat er op veel kortere afstand (enkele kilometers) vrije bedrijven zijn van besmette geitenbedrijven. We moeten accepteren dat zeker in een plattelandsomgeving de omgeving breed besmet kan zij, waarbij vogels, wild, ratten , muizen en huisdieren een rol spelen bij de besmetting. Ik zou de geitenhouders willen adviseren om een claim te gaan formuleren voor de gevolgschade tegen de overheid met betrekking tot de willekeur die wordt toegepast.Ook het deskundigenadvies van het CVI geeft dit toe nl.: De ruimingen geven geen garantie dat de uitbraken onder de bevolking in 2010 minder zullen zijn.

 • no-profile-image

  Han

  Prullemanneke jouw uitspraak heb ik meer gehoord en kan hem volledig begrijpen. Nederland denkt rijk te worden van handel. Hoe en waar geproduceerd doet niet ter zake. Het zijn niet alleen de boeren, die weg gepest worden, ieder met zijn kop boven het maaiveld of die zijn nek uitsteekt kan beter vertrekken, hij is nl. in het kiikkerland niet welkom. Nederland is een land van PAPIER en daar heerst BUREAUCRAAT.

 • no-profile-image

  boerke

  gewoon niet uitbreiden of groeien dan kan je gewoon bij zo'n dorp blijven zitten.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Als we het nu eens sportief bekijken. Niet de geitenhouders moeten weg uit de bebouwde kom of het buitengebied, maar CDA-LNV, als veroorzakers van veterinaire saneringsziekten, moeten met grof geweld uit onze samenleving verbannen worden. Het eenvoudigst naar de warme oorden van Rendac te Son. Daar willen we met ons allen toch wel wat belastinggeld aan doneren? U zult het al snel bemerken: zonder CDA en met een gezuiverd LNV is ons land meteen van die cyclus van almaar weerkerende ruimingen verlost. Presenteert u s.v.p. de rekening bij Jan Peter Balkenende. De man die ons land kapot maakte door met een failliete, voze en inhoudsloze Wormen en Madenoekaze onze rechtsstaat te verkrachten! En claimt u vooral al uw belastinggelden terug bij het machtswellustige CDA. Dat zal hen nederigheid leren!!

 • no-profile-image

  Jan

  LNV heeft brieven gestuurd naar alle huishoudens in de 5 km zones rond besmette bedrijven. Raad eens hoeveel brieven er verstuurd moesten worden? 700.000 (zeven honderd duizend)
  Deze hoogleraar komt niet uit de hoek van de aan de LTO/CDA/vee-industrie gelieerde instanties (LNV/CVI/GD/Wageningen) en kan dus vrijuit de waarheid spreken.
  Ik hoop dat hij nog meer van zich zal laten horen.

 • no-profile-image

  vrolijk kerstfeest

  hey spotmus je bent een rare vogel beetje zitten schijten op andermans zaken net als de gansen alles vol poepen en dan weg vliegen......als je boeren wil helpen zeg dan eerst eens hoe behalve iedere keer dat beterweter gezeur en jezelf als zeer goed voordoen lijkt wel een politieker......

 • no-profile-image

  Jan

  In de discussies over de Q-koorts kom ik diverse lieden tegen, waaronder Herkauwer uit Waarheidsvinderveen, met fantastische complottheorieën. In de geschiedenis is kortzichtige domheid velen malen vaker de oorzaak van gebeurtenissen dan goed doordachte (kwade) plannen.

 • no-profile-image

  merel breedveld

  Van Agriholland: PvdD stelt vragen over inzet Q-koorts bacterie als bioterroristisch wapen
  Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren (PvdD) heeft vragen gesteld aan de ministers van LNV, VWS, Binnenlandse Zaken en van Defensie over de Q-koortsbacterie die op de internationale lijst van bioterreurwapens blijkt te staan.

  De Coxiella Burnettii blijkt bij laboratoriumonderzoek aan strengere veiligheidseisen gebonden te zijn dan bijvoorbeeld Anthrax. En als bacteriologisch wapen is Q-koorts door de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten ondergebracht in dezelfde categorie als E-coli en Cholera. Het Nederlands Tijdschrift Geneeskunde publiceerde al bij herhaling over de gevaren van Q-koorts in relatie tot hoef- en huisdieren en ook de Amerikaanse strijdkrachten waarschuwden al in 2000 tegen de gevaren van Q-koorts als bacteriologisch wapen.

  Thieme wil van het kabinet weten waarom het zo lang gewacht heeft met maatregelen om de Q-koortsuitbraak te voorkomen. Ook wil ze van het kabinet weten waarom de Nederlandse bevolking nauwelijks gewaarschuwd is, terwijl reizigers vanuit de Verenigde Staten en Brazilië door de gezondheidsautoriteiten in die landen wel gewaarschuwd worden tegen de gevaren die ze als toerist in Nederland lopen wegens de uitbraak van Q-koorts.Thieme wil dat er een protocol komt waarin beschreven wordt op welke wijze burgers bescherming van de overheid mogen verwachten tegen zoönosen en op welke wijze de overheid slachtoffers compenseert.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Verbaasde lezer, ik verbaas me. Hoe kom je erbij dat ik in de top van LNV zou hebben gezeten? Als je mijn beide vogelgriepdossier gelezen had dan kon je weten dat ik mijn leven lang onderzoek deed en nooit iets met carriérejumping van doen heb willen hebben. Een 'miezerig ambtenaartje' heb ik mijn nooit gevoeld. Wél heeft het mij pijn gedaan om te zien hoe een jeugdvriend al zijn vroegere idealen - zo die ooit oprecht gemeend waren - te grabbel gooide en verwerd tot een hooggeklommen inhoudslozekretenbraller.
  Anders dan Anti Jacht heb ik nooit de hobbyjacht gepraktizeerd en ben evenmin bestuurslid geweest van enig jachtcollege. En herkauwen? Ach dat doen wij immers allen als er slecht naar verstandige praat geluisterd wordt!

 • no-profile-image

  wandelaar

  Hé Spotvogel, nog een gelukkige kerst en wat wil die Limbo eigenlijk van jou? Niet normaal zeg. Jou aanklagen terwijl jij het al jarenlang opneemt voor de door LNV verdrukte en kapot gemaakte veehouders. Pas maar op, want dat is vast en zeker de een of andere smeerlap van de tegenpartij. Weet je eigenlijk wel dat die Herbert Prins werkt bij de WUR? En die drijven bijna 100% op LNV-geld!Pas maar op met die lui, ze zijn tot alles in staat!

 • no-profile-image

  ANTI

  Van mij hoeven de geiten echt niet weg. Maar........als het dan toch zou moeten, neem dan aub ook alle JAGERS mee. Die verspreiden veel ergere dingen als die koorts.

 • no-profile-image

  Buiten

  Qkoorts wordt door zoveel andere dieren ook verspreid. Een zeer grote verspreider van dit virus zijn de ratten en muizen. Deze beesten lopen overal, dus waarom moeten de geitenhouders dan weg? Dus die burgers moeten maar ook eens wat minder rotzooi (eten) neergooien wat deze beesten aantrekt. Dus de besmetting kan veel dichterbij zitten dat die boer op honderden meters van een dorp af.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Hans, ik kocht lang geleden eens een fles Kollumer Beerenburger bij eden kroeg in jouw dorp en die bleek niet te genieten te zijn. maar dat nam ik voor kennisgeving aan. Nu val je mij aan terwijl ik het verdomme in twee dossiers ('de Pestvogels van Veerman' en 'Wachten op de Pandemie') en in tig-forums juist voor kleinere veehouders opneem. Eerst lézen en dan pas oordelen dus. Dan maak ik zelf wel even uit hoe mijn geografische jaarritme er uit ziet!

 • no-profile-image

  Jan

  Melkveehouder. Prima verhaal van die hoogleraar! Het is zijn taak om onafhankelijk te denken en met feiten te komen, ook al zijn die tegendraads. Als je 4 mannen in een cel stopt met alleen een betonnen vloer en kale muren dan zal de sociale rangorde ook wel binnen een half uur geregeld zijn. Heel mensvriendelijk.
  Dat idee van die varkensflat is al eens door minister Brinkhorst geopperd. En dan de slachterij er naast. Goed plan!

 • no-profile-image

  Frisian

  Moin
  Ich verfolg dat hier mit de Q Koort.
  Mich würde interessieren ob die "Ziegen" auch gegen Blauzunge beahndelt wurden wie die Kühe in Deutschland.
  Oder welche Ursache hat es??
  Dank im voraus

 • no-profile-image

  h.wouters@kollumerland.nl

  Spotvogel je collega's zitten al in Afrika. Is het voor jouw ook nog niet is tijd om te vertrekken?

 • no-profile-image

  anti

  Wanneer vertrekken die jagers nu uit het dorp?????? Eerst nog even prediken op de kansel en dan afscheid nemen.

 • no-profile-image

  boate

  ''Als je doorgaat besmette drachtige geiten te ruimen, kun je net zo goed de melkgeitenhouderij meteen de nek omdraaien.'' Zegt hoogleraar Veterinaire Volksgezondheid Frans van Knapen. Hij geeft bovendien aan dat er door dit beleid de Q-koorts niet zal verdwijnen en dat er meer gevallen zullen worden gevonden, domweg omdat er meer onderzocht wordt.
  Het is duidelijk; hier wordt onder politieke druk op gruwelijke, ondoordachte en overhaaste wijze een schijnzekerheid gecreëerd over de ruggen van geitenboeren, waarvan -zo schat het ministerie zelf- één op de drie zal worden geruimd en in een sterfhuisconstructie belandt. Je zult maar geitenboer zijn ergens in het noorden of westen en op basis van één uitscheider op 1.000 die ze kunnen vinden in een paar cc melk wordt je levenswerk geruïneerd en worden je mooiste dieren, waar je verder mee wilde fokken, afgemaakt.
  En die discussies over het economisch belang zijn al helemaal misselijk makend; geitenboeren maken veel meer uren en verdienen veel minder als de doorsneeburger in dit land. Het zijn mensen die graag boer wilden worden en in geiten een kans zagen om een bedrijf te beginnen. Als je makkelijk geld wilt verdienen moet je in de handel gaan, in de politiek, in de advocatuur of ambtenaar worden, maar geitenboer is dan wel zo'n beetje het laatste.

 • no-profile-image

  agrarier

  luister eens goed naar deze professor ook mevrouw verburg en haar knechten
  ruimen is dus geen oplossing vooral als je je beseft wat zoiets inhoudt
  ook de guste geiten alleen overhouden is beslist geen optie dus snel bijsturen alstublieft

 • no-profile-image

  melkveehouder

  @Jan, je wordt door mij op je wenken bediend. Zie hier een citaat uit een artikel, verschenen op 03-05-2007 in Ublad; "Frans van Knapen
  is hoogleraar Diergeneeskunde. In februari stelde hij in Trouw dat de biologische landbouw onveilig is.

  Veel mensen denken dat ik tegen de biologische landbouw ben, maar dat is onzin. Ik protesteer alleen als men roept dat het beter is voor de dieren en gezonder voor de consument, want dat is aantoonbaar onjuist. Kippen willen naar buiten kunnen, wordt vaak gezegd. Maar is dat wel zo? Een kip heeft een bepaalde ruimte nodig, een sociale rangorde, eten en drinken en een goed klimaat, maar dat is ook allemaal prima te regelen in een legbatterij. Een kip is een sociaal dier dat wel vaart bij een rangorde die vast ligt. Stop ze in zo'n batterij met zijn vieren in een hok en binnen een half uur is bekend wie de baas is. Dan is er rust. Dacht je dat, als je tienduizend kippen buiten laat scharrelen, ze bij elkaar gaan buurten? Je kunt kippen niet gestresster maken dan door ze in contact te brengen met kippen die ze niet kennen. Wíj willen wel graag dat ze vrij kunnen scharrelen, maar een kip vindt het echt geen lolletje om tussen tienduizend kippen los te lopen.

  Of neem scharrelvarkens. Die moeten zoveel vierkante meter ruimte per varken hebben, een buitenuitloop en een goed klimaat. Helemaal mee eens, maar zoveel ruimte hebben we in dit land niet, dus dan zeg ik: bouw een torenflat van twintig verdiepingen met allemaal hokken met buitenuitloop die voldoen aan de eisen voor scharrelvarkens. Technisch gezien kan dat. Als varkens in de modder willen liggen? Dan geef je ze in die flat toch een modderbak? Maar als ik dat voorstel, ben ik opeens de grootste schurk die er is, want varkens horen op een boerderij.

  Het is allemaal emotie. Natuurlijk, we kunnen er ook voor kiezen dat we de grootschalige dierhouderij niet meer willen. Als we er niet meer tegen kunnen dat er tienduizend varkens in een schuur zitten, best, maar dan moet je wel met geld over de brug komen. Je kunt niet van de ene op de andere dag zo'n grote industrie afbreken. En trouwens, je maakt mij niet wijs dat een gezond varken in mijn flat minder plezier in zijn leven heeft dan een ziek dier in de modder dat doodgaat aan een longontsteking, zoals vroeger zo vaak voorkwam.

  Ook het verhaal dat biologische landbouwproducten gezonder zouden zijn, is klinkklare nonsens, maar de biologische landbouw is in dit land heilig verklaard. Het is toch absurd dat er voor scharreleieren een andere dioxinenorm geldt dan voor conventionele eieren? Toch is het zo. Als in conventionele eieren net zoveel dioxine zou zitten als in scharreleieren, zouden ze worden afgekeurd. Maar ja, met zo'n strenge norm zou er geen scharrelei meer op de markt komen, dus heeft de politiek de norm voor scharreleieren aangepast. Je hoort mij niet zeggen dat de volksgezondheid gevaar loopt. Ik constateer alleen dat we met twee maten meten en dat we de consument voorhouden dat scharreleieren gezonder zijn, terwijl er een overheidsadvies aan houders van scharrelkippen ligt om niet meer dan twee van hun eieren per week te eten."
  En Jan,is dat we je graag wou lezen?
  En voordat je begint te sputteren, verwijs ik even naar je eigen opmerking dat deze professor "niet uit de hoek komt van LTO CDA Wageningen etc.
  Prettige feestdagen!

 • no-profile-image

  verbaasde

  Raar he? Die spotvogel (alias herkauwer,wandelaar,anti jacht)???
  beweerd dat hij bijna 40 jaar ambtenaar is geweest dan is hij vast ook een van de personen die in de top van het ministerie heeft geholpen om de landbouw ijzig koud te saneren.
  Of was hij ook maar een miezerig ambtenaartje die maar had uit te voeren?
  (Sorry, nu gebruik ik dezelfde taal als die lieden)

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Spotvogel, alias Leo van den B. ( je woonplaats en volledige achternaam vermeld ik maar niet) lid van de faunabescherming en lid van Natuurmonumenten, zo moeilijk is het traceren van je achtergrond niet. Wat ik wel interessant vond in mijn zoektocht was je opmerking dat jij je er bijna voor schaamde lid van Natuurmonumenten te zijn. Zou je dit kunnen toelichten?

 • no-profile-image

  H.Grooten

  Beste Spotvogel, hoewel de eerste Kerstdag bijna voorbij is, kan iku nog wel een prettig weekend toewensen.
  Ik wil toch nog een corectie maken alvorens mijn 'correspondentie' op deze wijze te stoppen. De eerste massale ruimingen vonden plaats in 1997 vanwege de varkenspest en toen was de VVD-er Jozias van Aartsen aan het 'bewind'; hij werd in dat jaar of in 1997 de politicus van het jaar !!
  Ook nog een vraag: hebt u gezien dat H5N1 door trekvogels is verspreid ??

 • no-profile-image

  H.Grooten

  Spotvogel, naar aanleiding van uw reactie moet ik toch nog in de pen klimmen: Ministers van landbouw: kabinet-Kok 1: 1994-1998: V. Aarsen
  kabinet-Kok 2: 1998-2002: Apotheker, Brinkhorst varkenspest in 1997, niet uw eerste abuis ?
  H5N1 virus werd vermoedelijk door trekvogels verspreid
  Het hoogpathogene vogelgriepvirus H5N1 is in 2003 waarschijnlijk via trekvogels vanuit Zuidoost-Azië naar andere continenten verspreid. Dat stellen de Wageningse promovendus Ya Li Si en Herbert Prins, hoogleraar Resource Ecology aan de Wageningen Universiteit, samen met onderzoekers van de GIS-groep van het ITC in Enschede en onderzoekers uit China en Zuid-Afrika. Ze publiceerden onlangs in het wetenschappelijk tijdschrift Geospatial Health... gedateerd:AgriHolland 24/12/09.
  Conclusie: uw reacties niet al te serieus nemen en ik begin al de drukkers van uw boeken te beklagen.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Spotvogel, zoals zojuist met jou mobiel gecommuniceerd geef ik even een resumé van wat ik tot dusverre vond. Maar allereerst voor eenieder op deze site een goede en verlichtende Kerst toegewenst, ook al was het een wel heel sombere en natte eerste kerstdag. Er is in heel Heijthuijsen geen H.Grooten bekend (ik liep zelfs alle zerken op het kerkhof er op na). Ik sprak wel een aantal oude en jonge dorpelingen, maar niemand kent een persoon met zo'n voornaaminitiaal. Wel twee andere Grootens en die brachten mij op een familienaam die jij moet kennen, omdat wijlen jouw vroegere chef zo heette. Dat deed ook bij mij veel alarmbellen rinkelen en ineens is het dubbeltje gevallen. Nou nog zien of het een kwartje wil worden! Maar aangezien de recessie voorbij is zal dat zéker gaan lukken! Niet meer vannacht, maar het kerstweekend duurt nog lang en ik heb een kennisje in Panheel. Daar ga ik dus maar even neuten! Ook gecommuniceerd, dat spreekt vanzelf.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Sorry wandelaarstertje, ik vergat de helft van mijn antwoord. Inderdaad werkt Herbert Prins bij de WUR, los van eigen inverdiensten dus grotendeels op geld van LNV. Omdat die hele Wageningse Rimram destijds merendeels door het blacksmithkoppel Cees Veerman- Aalt Dijkhuizen in elkaar werd geklonken kan er nauwelijks een microfragment van deugen. Want heeft Veerman het in 2003 niet plein publiek gezegd: "in de (lees: "zijn") wetenschap hoeft men niet alle feiten te kennen om tot conclusies te komen!"Ik zou dus met de kennis anno 2009 zeggen: opheffen die hele hap en terugvorderen van het ten onrechte geinvesteerde gemeenschapsgeld! Want die hele WUR was en is een doortrapte inluisval, om belastinggelden via fakeonderzoek ten goede te laten komen van het agri-industriële metier! Dat ging zo gesmeerd, omdat het CDA alles politiek afdekte. Nu weet men dus meteen waar de samenleving het geld kan terugvorderen! En mocht er mij iets overkomen, dan heeft de rijksrecherche aanknopingspunten die, bij gebleken vakbekwaamheid, zéker tot aanhouding van de daders zullen gaan leiden. Het gaat inmiddels vermoedelijk al om honderden miljoenen. Dus best een reden om er meteen op los te gaan!

 • no-profile-image

  ?

  Melkveehouder is ook niet nodig, men vind zo alles al online.
  In Argus wordt ook U geschreven,ondanks dat het gedateerd is, was een fout?

  Kom er net achter dan anderen ook ?? gebruiken.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Jan dat idee kwam niet uit de koker van Brinkhorst zelf maar van zijn ambtelijke top- en beleidsstaf. De gasten die vuil spel spelen met het agri-industriële machtsblok en aan wie alle ruimingellende sinds 1997 te wijten is. Men had toen al geregeld dat het verzelfstandigde Alterra voor die nieuwe productie- en verwerkingsmethode in de bres zou springen (ze moesten wel want anders ging de LNV-subsidiekraan dicht) en je herinnert je wellicht nog wel hun Schierei van Columbus? De glazen voedselpiramide!! ALLES wat er sinds 7 januari 1997 aan ruimingen gevolgd door faillissementen heeft plaatsgevonden maakt deel uit van het Masterplan Supermegaveehouderij (zo noem ik dat, het zit vast onder een andere -geheime- naam in hun bestanden). Ook de huidige geitenruimingen!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Nou spotvogel, je reactie vind ik oprecht prettig om te lezen. In die zin dat ik nu weet wat je achtergronden zijn, en vooral je drijfveer om op (jouw wijze op) dit forum te reageren. En zolang je mening onderbouwd wordt, heb ik er geen enkele moeite mee dat je op onderdelen afwijkende standpunten inneemt. Ook fijne feestdagen toegewenst.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Inderdaad Kritisch Lezer, je hebt gelijk. Zelf denk ik ook dat het een veelvoud van honderden miljoenen is wat er, pak 'm beet, alleen al afgelopen twintig jaar vergooid is aan die Wageningse Rimram en aan alles wat er zich door de jaren heen daar rondom, tussendoor en overheen heeft ontwikkeld. Niet voor niks verscheen daar in de jaren negentig ineens als een duvel uit een toverkast Cees Veerman. Want die is altijd overal waar geld te halen valt. Véél geld! En hoe vaak hij ook in opspraak raakte: de eerste euro moet daarvan nog terug komen!

 • no-profile-image

  joop van genuchten

  Ik heb mij tijdens de jaarwisseling eens in de materie verdiept Spotvogel en ik denk dat u best weleens gelijk zou kunnen hebben. In ieder geval zitten er bedenkelijke luchtjes aan de hele zaak en is het nauwelijks nog een vraag wie er beter wordt van zo'n hype. En met 'beter'bedoel ik dan niet 'gezond!'

Laad alle reacties (48)

Of registreer je om te kunnen reageren.