Home

Achtergrond 11 reacties

Geiten slachtoffer van opportunisme

Ondanks de zieken en zelfs doden door de Q-koorts, wilde de politiek geen ingrijpende maatregelen die de sterkst groeiende veesector zouden treffen, aldus Sjoerd van de Wouw, beleidsmedewerker Stichting Wakker Dier.

Leuke familiebedrijven met honderd geiten groeiden uit tot megabedrijven met duizenden geiten die nooit meer buiten komen. Deze groei wilde de politiek geen strobreed in de weg leggen. Ingrijpende maatregelen waren niet nodig.

Beetje hygiënischer werken en deels vaccineren werd voldoende gevonden. Er kwam geen algeheel vervoersverbod, geen uitbreidingsstop en geen fokverbod. Vooral de industriële geitenbedrijven bleken de problemen te veroorzaken maar ook die moesten geen extra maatregelen nemen. Daarom lieten alle geitenbedrijven hun fokgeiten afgelopen maanden gewoon bevruchten om volgend jaar weer volop te kunnen melken. Letterlijk levensgevaarlijk want verspreiding van het virus vindt met name plaats rondom (vroeg)geboortes bij geiten.

Tot vorige week. Zembla besteedde aandacht aan de Q-koorts. Daarin bleek de overheid laks en inefficiënt. Duidelijk werd hoe de economische belangen in plaats van volksgezondheid een centrale rol bleven spelen in het beleid. Deze publiciteit vonden de overheid en de betrokken ministers natuurlijk niet prettig. Dergelijke politieke brandjes blus je in Den Haag snel met een pakketje geruststellende maatregelen. Daarom draaide men ineens 180 graden. Waar alle geitenhouders hun fokgeiten afgelopen maanden nog ongestoord mochten bevruchtten werden deze geiten nu ineens levensgevaarlijk gebrandmerkt, juist omdat ze waren bevrucht. En dus werd in de waan van de dag abrupt een streep gezet door het leven van meer dan tienduizend geiten.

Na het ruimen van 10 miljoen varkens in 1998 en 30 miljoen kippen in 2003 werd kamerbreed 'nooit meer' geroepen. Vaccinatie en preventie zouden voorop staan en er zou alles worden gedaan om nieuwe ruimingen te voorkomen. Maar politieke beloftes zijn kennelijk niets waard.

Als de ministers een paar maanden geleden met dezelfde urgentie hadden gehandeld dan had een fokverbod volstaan en had geen geit afgemaakt hoeven te worden. Het laten ruimen van meer dan tienduizend geiten is een politieke doodzonde.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  E. de With

  Oproep aan redactie agd. Even een vraag aan de redactie, regelmatig wordt ik geconfronteert met artikellen in het agd die oproepen tot kritische vragen. Hoewel jullie geen opinie blad zijn zou het leuk zijn als jullie deze kritische vragen zouden stellen. Enkele voorbeelden. Niet ruimen van mannelijke dieren Q koorts bedrijven. Waar is de politiek mee bezich. Dit besluit laat zien dat de politiek geen idee heeft van wat er speelt. Tot mijn schande is dit voorstel ook nog ingediend door een mede dieren arts. De kritische vraag. Wat moet een geiten bedrijf dat grotendeels geruimd wordt en dat een levenslang fokverbod krijgt opgelegd met deze mannelijkle dieren. Iedereen moet weten dat deze dieren uiteindelijk als het vervoers verbod is opgeheven alleen maar naar de slager kunnen. Dus dieren toch dood en de veehouder krijgt slachtprijs ipv vergoeding fokdier. Wie ie hierbij gediend, alleen de publieke opinie. De dieren en de veehouder in eljk geval niet. Nog een voorbeeld. Markt positie geent vlees,(regelmatig lees ik dat supermarkten niet weten of de consument diet wel wil) mischien leuk om een journalist is uit te laten zoeken of er al niet bv MKZ geent zuid amerikaans vlees in de schappen ligt. Daarnaast mischien goed om te weten dat met namen bij de varkens alle dieren in hun leven waarsch wel een keer geent zijn. Wat nu de consument wil geen geent vlees. Ik vindt dat een krant de verantw heeft om dit soort vragen te stellen.

 • no-profile-image

  Edel Ratte

  Ook in de geitenhouderij wordt de economische wet gevolgd als in de rest van de agrarische sector. De ratrace van goedkoper en nog eens goedkoper produceren. Vroeg of laat loop je dan tegen grote problemen aan. Het doden van drachtige gezonde dieren is zo tegen de christelijke moraal in dat ik ook niet kan begrijpen dat het CDA hier mee in heeft kunnen stemmen. Maar de koopman heeft weer eens gewonnen!

 • no-profile-image

  boer

  Wakker laat je toch eens goed informeren ook bij de veehouders.
  De maatregel was dat de geiten gevaccineerd moesten worden en waarschijnlijk is dat ook afdoende . Er zijn al een heleboer testen die dat uitwijzen.Jullie doen net alsof de boeren niets willen. Die grote veehouder in Zembla heeft geeneens Q koorts. Ze hebben zelf even een papiertje gemaakt. Dat noem ik pas bedrog over de rug van de geiten Door dat onnozele zembla wordt er heftige paniek gezaaid en moet er maar geruimd worden. Bedankt zembla namens de geiten.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Nu krijgt Gerda steeds de schuld als het gaat over de ruiming van geiten. En volgens de linkse rakkers die hier nogal veelvuldig reageren is het vooral CDA, LTO en LNV die de grote schuldigen zijn. Geen enkele mogelijkheid blijft onbenut door deze linkse rakkers om vooral het CDA te beschadigen. Niet dat ik het overal mee eens ben hoor, maar stel nu eens dat er een linkse minister zou zijn die dergelijke moeilijke besluiten moest nemen, welke oplossing zou dan worden gezocht? Alles ruimen in Nederland?

 • no-profile-image

  truus

  die k--boeren zouden wel een ander liedje zingen waneer ze zelf q koorst zouden krijgen door die geiten, ik kan trouwens niet begrijpen dat er nog een mens vlees wil vreten het is altijd wat met die beesten ze geven die beesten ook allerlei troep en rotzooi te vreten ,dat het voor een mens niet gezond is om die troep te vreten een topsporter eet nooit geen vlees dus zo gezond is het niet

 • no-profile-image

  herkauwer

  Truus, dat is niet te zunig zeg! Probeer voortaan eens over dieren te schrijven in plaats van het over beesten te hebben. En gebruik toch ook liever eten dan vreten. Je hebt daar vast een lekker Yerseke's oesterputje, maar op deze manier schrik je echt mensen af hoor. Niet te zunig!

 • no-profile-image

  lizette

  Tja, zit wel wat in. Politiek is onbetrouwbaar en leeft bij waan van de dag. Als Verburg wind van voren krijgt laat ze de boeren en geiten even makkelijk vallen.

 • no-profile-image

  r.veenstra

  Het was vooral die hysterische journalist die even scoren wou bij zembla die verantwoordelijk is voor de hele hype rond de geiten. En wat gaat u nu doen.. en... hij wist van geen ophouden. Hij dacht dat hij iets byzonders ontdekt had alsof hij gouden munten in zijn tuin ontdekt had. Kan je nagaan wat voor gevolgen de media kan teweegbrengen.Opgeklopte nieuwsgaring.Misschien moet je bij hem eens verhaal gaan halen,financieel.Want als onderzoeker weet ik dat je verschillende gevolgtrekkingen kan scoren ,op de manier hoe je de vragen stelt/opstelt.

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Verburg laat nog wel meer vallen. Kijk maar eens in haar profiel van de agri top 50 wat Spotvogel over haar aan de weet kwam. Dat mens moet gewoon gewipt worden!

 • no-profile-image

  Hans

  Het is toch juist omdat het de meest hard groeiende sector is? Stel dat de geitenmelk en kaas de melk( en producten daarvan) van koeien zou verdringen? Iets met quotums misschien? Iets met vriendjes in die sector misschien? Er is een regel die tot voor kort nooit werd overschreden. Een drachtig gezond dier mag niet worden gedood. Deze ongeschreven regel is door Verburg overtreden. Dat is een politieke doodzonde die haar zeer zwaar aangerekend moet worden. Dat dit niet is gebeurd spreekt boekdelen.

 • no-profile-image

  zwalker

  En Truus, lekker beestenvlees gevreten met de jaarwisseling?

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.