Home

Achtergrond

Geen zout, maar suikerzout tegen gladheid

Zwijndrecht, Den Helder en Culemborg strooien geen zout meer op de weg om de gladheid te bestrijden.

Een combinatie van zout en een suikerachtige substantie werkt beter, menen deze gemeenten. De mix met melassestroop is veel effectiever dan gewoon zout, legt Bert Bovens van de afdeling gemeentewerken in Zwijndrecht uit. Op het moment dat het nieuwe strooizout met sneeuw of ijzel in aanraking komt, smelt die meteen. Door de aanwezigheid van stroop is de werkzaamheid van het strooigoed langer dan het traditonele zout. Het plakt beter op het wegdek.

Het idee is afkomstig uit Canada, waar sneeuw, ijzel en zeer lage temperaturen veel vaker voorkomen dan in Nederland. Zwijndrecht is deze maand met het nieuwe strooizout begonnen. ,,De mix is roestwerend en waait minder uit, zodat de berm niet van overbodig zout wordt voorzien'', zegt Bovens. Ervaring leert dat er minder strooizout kan worden gebruikt, waardoor het ook nog goedkoper is. Het nieuwe strooizout ziet er uit als bruine basterdsuiker en ruikt zelfs een beetje zoet.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.