Home

Achtergrond 9 reacties

'Geen scheidsrechter nodig bij ruiming geiten'

De overheid moet zich niet bemoeien met journalistieke keuzes van bijvoorbeeld kranten en televisiezenders die willen berichten over de ruimingen van geiten en schapen.

De media hebben geen scheidsrechter nodig. Dat zegt voorzitter Arendo Joustra van het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren.

Minister Gerda Verburg van Landbouw riep media op om deze weken met enige terughoudenheid verslag te doen van de ruiming van ongeveer 40.000 dieren van geiten- en schapenhouders. "Onze leden zijn verstandig genoeg een eigen inschatting te maken. Daar hebben ze geen brief van de minister voor nodig'', zegt Joustra. "De Q-koorts is een onderwerp met een groot openbaar belang, het betreft een dodelijke ziekte voor mensen. Het is logisch dat het publiek hier volop over geïnformeerd dient te worden.''

Veel media besteden in woord en beeld volop aandacht aan de ruimingen die maandag begonnen. Joustra: "Het aardige van een pluriforme pers is dat iedereen het op zijn eigen wijze laat zien. Elk medium heeft zijn eigen publiek. Journalisten hoeven zich alleen aan de wet te houden om verslag te kunnen doen van de ruimingen.''

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  kobus

  In dit land heerst gelukkig nog persvrijheid al doet het CDA er alles aan om ook dat om zeep te helpen. Dus dames en heren nieuwsgaarders, zet 'm op want er is kenelijk erg veel aan de hand dat het daglicht niet kan velen.En vorder desnoods met de WOB in de hand inzage in alle ruimingsplannen. Daaraan is de overheid door eigen wetgeving gehouden.

 • no-profile-image

  h.wouters@kollumerland.nl

  De berichtgeving is al helaas al tijden doorspekt met stemmingmakerij. Zowel de media als PvDD en Wakker Dier zijn hier mee bezig. Het enige dat ik lees is dat er bloed kleeft aan de handen van het CDA, LTO, LNV. Ze vergeten voor het gemak dat oud minister brinkman de grootste plas bloed heeft veroorzaakt. Iedereen roept maar wat zonder maar wat te verifieren. Voor het gemak vergetenen we maar dat we 500 milijoen ton voedsel te kort komen! Die kan alleen maar tot stand komen door landbouw met dieren. Immers wat je uit de grond haald moet je er ook weer instoppen, les 1van de Landbouwschool. We vergeten voor het gemak ook maar dat de biologische landbouw echt niet zonder bioindustrie kan. Waar gaan ze anders heen met hun kalfjes, rammetjes en bokjes. Als een rijk land niets te eten heeft dan heeft het derde wereld land helemaal niets. Immers als Nederland en de andere rijke landen niet produceerd voor de export is er geen wereldhandel. Als wij de niet de kennis overbrengen aan de derde wereldlanden word het nooit wat. Er zijn 5 doden door de Q- koorts, ik hoop dat het daar bij blijft.

 • no-profile-image

  Karin

  Er mag in de media ook wel eens wat meer nadruk gelegd worden op het feit dat de 6 overleden mensen met Q-koorts allemaal al een andere ziekte onder de leden hadden.
  Het is dus maar de vraag hoe dodelijk Q-koorts nou eigenlijk voor mensen is.

 • no-profile-image

  beetje respect

  Geen censuur op de pers, ongelimiteerd hun gang laten gaan. Straks de camera mee in de verbrandingsoven voor mensen (crematorium) en mee in de kist. Alles moet tegenwoordig toch kunnen ?? Hoe gaat eigenlijk een abortus en een euthanasie bij de mens ? We willen toch graag alles zien ?

 • no-profile-image

  eshuis

  hoi

  Dat is een citaat van Arendo Joustra; Daar gaat het al mis.....

 • no-profile-image

  .

  je laat de pers toch niet toe op je bedrijf !!

 • no-profile-image

  herman kool

  Hans, als je dieren in de grond stopt dan worden ze wel humus, maar dat is oneetbaar. En wie zegt dat we zoveel voedsel tekort komen? Of dacht je dat er op de Kollumerwaard voor 7 miljard monden Eigenheimers geteeld kunnen worden? We moeten eens onder ogen zien dat de wereld door de stompzinnige godsdienstwaan die ieder mens coute que coute in leven wil houden, bijna onleefbaar vol mensen zit. Daarom zijn er ook overal zoveel problemen. Het is waar dat Brinkhorst veel dieren heeft laten ruimen, maar zeg er dan wel bij op wiens klemmend advies die absolute leek op agrigebied dat gedaan heeft. En dan is de cirkel weer rond!!

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Is Q-koorts dodelijk?
  Meestal geneest Q-koorts spontaan na één of twee weken. Volgens het RIVM is zelden sprake van een dodelijke afloop: minder dan 1 procent van de onbehandelde patiënten belandt in het ziekenhuis.-------- In uw artikel staat: "De Q-koorts is een onderwerp met een groot openbaar belang, het betreft een dodelijke ziekte voor mensen. Zie hier een voorbeeld van objectiviteit door de media. Ik ben voor openheid maar die objectiviteit zal dan ook met hoofdletters geschreven moeten worden.

 • no-profile-image

  hans

  herman voedsel te kort word aangegeven door de wereld voedselbank en als je goed zoekt het centraal bureau voor de statestiek vindt je het ook. In mijn reaktie heb ik het niet over godsdienswaanzin gehad, dus waar haal jij dat nu vandaan! In de kollumerwaard groeid bijna niets meer, SBB heeft daar de boel laten verschralen. Daarnaast lopen daar een paar honderd hekrunderen en paarden te verhongeren. Er zit geen voeding meer in het gewas. Dat krijg je als je niet meer bemest. In 2008 zijn er 22 dieren van de honger omgekomen. Nu voeren ze de dieren rotte schimmel kuil. Ik hoop voor de dieren dat ze het overleven. Brinkhorst heeft uberhaud nooit naar iemand geluistert en nog steeds niet alleen naar zijn eigen partij en LNV. En dat weet ik als geen ander.
  Daarnaast worden de meeste eigenheimers geteeld in Noord Holland Idd rond Broek op langedijk. Hier heb je de IRENE en daar kan niets tegen op.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.