Home

Achtergrond

'Geen openstelling voor herten zonder schaderegeling'

De provincie Gelderland gaat opnieuw met boeren in gesprek over een hertenschaderegeling voordat de ecologische poorten opengaan die herten van de Veluwe naar de uiterwaarden leiden.

Dat heeft gedeputeerde Harry Keereweer toegezegd na een debat over de zaak. De toezegging komt na aandringen van het CDA, VVD en SGP. Die partijen vinden dat zolang er geen goede schaderegeling voor boeren is, de ecologische poorten voor herten dicht moeten blijven.

Gelderland wil dat herten van de Veluwe naar de uiterwaarden kunnen lopen. Via zogeheten ecologische poorten wordt de Veluwe met aangrenzende natuurgebieden verbonden. Dat betekent dat de herten straks ook over landbouwgrond kunnen lopen. Afspraken over een uniforme schadevergoeding zijn er niet.

Het CDA wil daarom een pas op de plaats. "Pas als er een goede schaderegeling wordt getroffen, willen wij dat de poorten opengesteld kunnen worden", zegt CDA-Statenlid Peter van Boheemen. "Daarbij is haast geboden omdat op korte termijn wel begonnen wordt met de aanleg van enkele ecoducten."

Kelly Lubbers

Of registreer je om te kunnen reageren.