Home

Achtergrond

Geen geld voor peennotering LNCN

De landelijke gewascommissie peen is tegen financiële steun voor de peennotering van de Landbouwbeurs Noord- en Centraal Nederland (LNCN).

De Programma Advies Commissie van het Productschap Tuinbouw neemt dit advies over. Morgen bespreekt de sectorcommissie Groenten en Fruit van het productschap het verzoek van de LNCN. Het gaat om een bedrag van 7.075 euro. De LNCN wil dit geld gebruiken om de peennoteringen te professionaliseren door een vergoeding te betalen aan de leden van de noteringscommissie. LNCN noteert voor gangbaar geteelde en biologische peen.

Het is de tweede keer dat het verzoek bij de landelijke gewascommissie is ingediend, zegt voorzitter Johan Punter. "De eerste keer kwam het verzoek van de beursverenigingen Emmeloord, Dronten en Middenmeer in de aanloop naar een fusie. Toen al heeft de gewascommissie het afgewezen. De commissie vindt dat de verenigingen andere manieren kunnen vinden om de noteringen te financieren. Ze kunnen de contributie verhogen of belangstellenden laten betalen voor het ontvangen van de noteringen."

Punter denkt dat slechts een deel van de sector baat heeft bij de noteringen. "Want er wordt maar genoteerd voor een beperkt aantal soorten peen. Een financiële ondersteuning vanuit het productschap zou door alle peentelers worden betaald."

De vereniging in Middenmeer is buiten de fusie gebleven. Daarop heeft de LNCN (Emmeloord en Dronten) het verzoek opnieuw ingediend. Dat is voor de landelijke gewascommissie een extra argument het verzoek opnieuw af te wijzen, zegt Punter. "Als we ja zeggen tegen de LNCN staat Middenmeer binnenkort ook op de stoep met hetzelfde verzoek." LNCN-voorzitter Jan Douma wil nog niet reageren. Hij wacht eerst de bijeenkomst van de sectorcommissie morgen af.

Het Productschap Akkerbouw steekt volgend jaar 63.760 euro in de beursnoteringen van de LNCN en de beurscommissie Goes. Het productschap vindt dat de noteringen de transparantie van de markt vergroten.

Of registreer je om te kunnen reageren.