Home

Achtergrond 8 reacties

'Geen dode dieren op het terrein'

De Nederlandse geiten- en schapenhouders zien het liefst dat de besmette dieren op de reguliere manier worden geruimd.

"Dus geen dode dieren op het terrein'', zegt Toon van Hoof, portefeuillehouder diergezondheid bij de Land- en Tuinbouw Organisatie LTO.

De dieren zouden dan naar het slachthuis worden gebracht en daar worden gedood. De boeren willen op die manier voorkomen dat beelden van grijpers die de dieren afvoeren, over de wereld gaan. "Het is ook voor de gezinsleden van de boeren niet zo prettig om die dode dieren op het erf te hebben'', aldus Van Hoof.

"De geiten- en schapenhouders zullen zich niet verzetten, maar het wordt wel een heel emotionele operatie'', zegt Toon van Hoof. Hij stelt dat de realiteit bij de boeren wel aanwezig is; "dat de volksgezondheid nu van groter belang is dan de dieren.'' Hij laat doorschemeren dat als wordt besloten om ook gezonde dieren te ruimen dat wel op meer verzet zal stuiten.

LTO Nederland heeft na woensdag twee bijpraatsessies gehouden met de geiten- en schapenhouders: één in het zuiden en één in het noorden. "Die waren bij vlagen erg emotioneel. De mensen zijn erg begaan met de dieren op hun bedrijf.'' De bijeenkomsten waren bedoeld om de boeren bij te praten.

"Ze hebben geen kritiek op hoe de ministeries het probleem aanpakken. De kritiek die er is, komt voort uit de humane zorg die ze voor hun dieren hebben.'' Nederland telt volgens de LTO 360 geitenbedrijven met een gemiddelde omvang van zo'n zeshonderd dieren. Van Hoof schat in dat Nederland 220.000 melkgeiten herbergt.

Lees ook Volgende week meer duidelijk over ruiming

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Herman

  Is er iemand die waarde hecht aan de PR-praat van LTO en gelooft dat de geitenfokkers begaan zijn met hun dieren? Waarom hebben ze dan de dieren drachtig laten worden terwijl ze wisten dat er q-koorts heerst in Nederland. Hoe zit het met de hygiëne op die bedrijven? Niet zo best waarschijnlijk. Laten we het platteland maar allemaal mijden. Niet vanwege de gruwelijke beelden van dieren in grijpers, maar vanwege de ernst en gekte van de bioindustrie. De realiteit is gruwelijk. De beelden ervan ook, maar die zouden er niet zijn zonder massale slachting. Waarom mogen we van LTO niet zien wat de gevolgen zijn van hun wanbeleid en weigering om vroegtijdig in te grijpen? Laat liever de dieren op het bedrijf doden dan ze te vervoeren. Onderweg kunnen ze misschien ook een gevaar vormen voor passanten. De veeboer verdient niet beter dan te zien wat hij heeft aangericht met intensieve veeteelt.

 • no-profile-image

  hobbydierhouder

  Om de beelden van grijpers met kadavers te voorkomen loopt men liever het risico op verspreiding van besmet vruchtwater na abortus tijdens het transport of bij het slachten. De dieren hebben minder stress als zij op het bedrijf zelf worden afgespoten dan als zij dicht opeengepakt op transport moeten en in een slachthuis moeten wachten op de dood. Vervelend voor de boeren, maar het aanblik van hun dode dieren moeten zij er maar voor over hebben. Politiek, sentiment en economisch belang gaan kennelijk nog steeds voor volksgezondheid en dierenwelzijn.

 • no-profile-image

  Hans

  Nederland bestaat uit alleen nog flats denkt de veeboer. Iedereen die tegen symbool politiek is en hiermee tegen het uitmoorden van drachtige geiten woont in een flat denkt deze boer. De wereld is echter minder symplistisch. Ook mensen die zelf vee houden op een verstandige en diervriendelijke manier zijn er kapot van hoe LTO en de minister omgaan met ons welzijn en dat van dieren. Alleen de geldzuchtigen die leven van de ellende van dieren die op een zeer riskante manier worden gehouden vinden dat het goed is wat er staat te gebeuren. Fijn dat ze nu zelf lik op stuk krijgen. Geen subsidie verstrekken, in ieder geval niet van alle mensen die op 3 hoog in een flat wonen. Ze wilden gokken met het welzijn van dieren als inzet///laat ze dan zelf ervoor bloeden en niet jammeren en mekkeren. Alleen voor de veehouders die wél op een goede manier met dieren omgaan en door nalatige veehouders de dupe zijn geworden, mag gecompenseerd worden. Op kosten van de bioboer. Ondernemen betekent risico lopen. Bewust de omgeving in gevaar brengen en dan de rekening gepresenteerd krijgen is het minste dat moet gebeuren. We moeten ook om andere rekenschap vragen.

 • no-profile-image

  Deerne

  Hersenloos Hersenloos....dat kan ik alleen maar bedenken op de reactie van Herman....Hoe haal je het gore lef om te zeggen dat gietenhouders/fokkers niet begaan zijn met hun dieren...zeker nog nooit in een geitenhouderij geweest......en gezien hoe een boer met zijn geiten omgaat...nee men kent alleen de verkeerde kant van de boer. de Q koorts heeft niks te maken met de hygiene op een bedrijf en kan door ratten, vogels en zelfs door de wind worden overgebracht.
  Je denkt zeker dat elke geitenboer de nageboorte in de stal laat liggen net zo lang tot de stal ooit uitgemest wordt...FOUT!!!!!
  Maar als jij in elk geval van het platteland weg blijft anders loop je nog het risico om door een boer aan zijn riek te worden geprikt...
  Blijkbaar hou jij van leed vermaak en zou je er wel met je neus boven op willen zitten tijdens het ruimen....smerige ramptoerist. En denk je als een geit is afgemaakt op het bedrijf en dan vervoerd wordt onderweg niet de bacterie kan afgeven????
  Want ja je kunt wel doden op het bedrijf maar ze zullen daar ook weg moeten....
  Maar ik denk dat vele net als mij jou niet graag willen tegen komen...

  SALUT

 • no-profile-image

  gj

  En de geiten werden nooit weer drachtig?
  En ze leefden nog lang en gelukkig?
  En reken er maar niet op.
  Zonder dracht geen melk.
  Zonder melk geen inkomen.
  Zonder inkomen geen voer.
  De boer failliet en alle dieren alsnog naar het slachthuis.
  Zo simpel is het.
  Dus misschien toch een beetje begrip voor de bedrijven waar de geiten toch drachtig werden?

 • no-profile-image

  herkauwer

  Lief brabbants mekkermokkel, even wat dimmen want agressie wordt juist de kritische tegenpartij verweten! Ik vind geitenstallen altijd ontzettend fris en leefbaar en geiten zijn niet te vergelijken met koeien en andere boeren. Intelligente, aanhankelijke en lieve dieren die in menig opzicht het Parlement en de Regering qua intellect vér achter zich laten. Denk maar aan Professor Sicbok in Ollie B. Bommel!
  Als er al geruimd moet worden dan graag in de agristallen waar men gestropdaste of gemantelpakte blaters en mekkeraarsters placht te houden. En dan doen een paar duizendtallen méér er ook niet meer toe!

 • no-profile-image

  Mieras

  Hoe is de kloof tussen burger en boer in een paar jaar toch zo groot geworden? Wij als boeren doen onze best en werken keihard om het hoofd boven water te houden. Schaalvergroting is hierbij slikken of stikken. Hierbij is de geitensector nog een sector die betrefd dierwelzijn goed scoort, vergelijk een geitenstal dan maar eens met een hok met legbaterijen. Hoe kunnen we als sector deze kloof dichten? moeten we meer zichtstallen bouwen? meer voorlichting geven aan de burger? het is tijd dat we er iets aan doen. Wij als schapenhouderij doen onze best om zo goed mogelijk voor onze beestjes te zorgen en dat lukt ook aardig, maar als ik het bedrijfsresultaat vergelijk met het geinvesteerd vermogen zijn we echt niet goed bezig. Als ik dan zie met deze Q-koort hoe kwetsbaar we dan ook nog zijn, denk ik hoe moeten we het dan doen? zijn wij als boeren dan de zwarte piet? doen we niet goed genoeg onze best het goede te doen en te zoeken? we worden in een hoekje gedreven door de retail. Ik zie mijzelf meer en meer als goedkope knecht van de maatschapij. Boeren, investeer in de toekomst, bundel krachten en maak er wat van. Samen kunnen we er iets van maken en kunnen we alles uit de slik trekken, als we als individuen doorgaan gaan we een voor een ten onder. Groeten uut Zeeland.

 • no-profile-image

  boer

  weer iemand die in een flatje 3 hoog denkt alles te weten

  gewoon je bek houden als je er toch geen verstand van hebt

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.