Home

Achtergrond

Geen brede vaccinatie mensen Q-koorts

Een vaccin waarmee mensen op grote schaal ingeënt kunnen worden tegen de Q-koorts zit er niet in. Alleen geitenhouders zouden daarvoor in aanmerking kunnen komen.

Ook personeel van slachthuizen waar besmette dieren verwerkt worden, zou baat hebben bij vaccinatie.
Dat zei Roel Coutinho van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) woensdag bij de presentatie van de maatregelen van het kabinet om de uitbraak van Q-koorts in te dammen. In Australië is wel een vaccin ontwikkeld, maar dat kan ernstige allergische reacties van de huid geven. Het is ook niet goedgekeurd in Europa.

Voor vaccinatie moet niet alleen de huid getest worden, maar moet ook duidelijk zijn of iemand eerder besmet is geweest met Q-koorts. Als dat zo is, kan de inenting ook ernstige bijwerkingen hebben. Vanwege de bezwaren zouden alleen mensen die met geiten werken voor een vaccin in aanmerking kunnen komen.

Alleen zij lopen een reëel risico, stelde Coutinho. Verder is paniek over de Q-koorts niet nodig, zei hij, omdat het risico op besmetting nu gering is. Per week komen er nog twintig tot dertig ziektegevallen bij, maar dat hoeft niets te zeggen over het tempo waarin de ziekte zich nu verspreidt, omdat deze mensen al enige weken geleden besmet zijn.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.