Home

Achtergrond 12 reacties

Geen applaus

De onderhandelingen in Kopenhagen over een wereldwijd klimaatakkoord zijn mislukt.

Er liggen wel afspraken, maar die zijn dermate vaag en vrijblijvend dat ze de opwarming van de aarde nauwelijks zullen beperken. De Europese Unie, groot voorstander van een bindende deal, is dan ook teleurgesteld. Voorzitter Zweden spreekt van een akkoord dat 'totaal niet aan onze ambities voldoet'.

Voor Nederland verandert er door het mislukken van de klimaattop weinig. De milieumaatregelen van kabinet Balkenende voldoen ruimschoots aan wat er in Kopenhagen is afgesproken. Boeren en tuinders hoeven op basis van de gemaakte afspraken dan ook geen strenger beleid te verwachten. Dat is goed nieuws voor een sector waarin de inkomens, blijkens onderzoek van het LEI, een dramatisch laag niveau hebben bereikt.

Toch verdient de uitslag van de marathononderhandelingen in de Deense hoofdstad geen applaus. Klimaatverandering bedreigt ecosys­temen en de voedselvoorziening in de armste landen. De EU en Nederland mogen het hiertegen gerichte beleid dan ook niet afzwakken, ook als andere grootmachten niet willen meewerken. Als de strijd tegen de opwarming van de aarde afhankelijk wordt gemaakt van de zwakste schakel, komt die nooit van de grond.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  herkauwer

  Ach weet je: de een melkt geld uit olie, de ander CO2 uit lucht, maar mensen met goede hersen, maken een einde aan die klucht!

 • no-profile-image

  a nonymus

  dat het klimaat verandert zal wel waar zyn en is ook niks nieuws. dat er enige invloed van de mens is, wellicht. doch doorslaggevend zal deze hoogst waarschynlyk niet zyn. over hoogmoed gesproken!!! een vulkaanuitbarstinkje en we kunnen autoryden wat we willen, maar in co2uitstoot leggen we het er ruimschoots tegen af. de zon is ietsje meer of minder actief en alle mensen, koeien en schapen kunnen ademhalen en scheten laten dat het een aard heeft, maar meer dan een plaats vlak voor de bezemwagen zit er niet in. de opwarming/afkoeling (welke kant gaat het nu eigenlyk op?) van de aarde zal er niet door van slag raken. doch onze geliefde en vroede bestuurderen kunnen zich zon snoepreisje toch niet laten ontnemen. trouwens, het schynt dat DE trein naar kopenhagen wel heeeel erg weing voor zichzelf betalende passagiers gehad heeft. zelf betalen zou mooie lakmoesproef geweest zyn. kgdbbx

 • no-profile-image

  nuchtere boer

  allemaal zever !!! Hier was vroeger de ijstijd, door de verandering van de positie v/d aarde tov de zon warmt alles op. Alleen een paar groenen en wat geleerden hebben hier brood in gezien , en VEEL GELD, en dat moet rollen !!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Puntje komma puntje, er ligt hier een puike veerstoep. Gas geven dus.........en zwemmen! Tenslotte is ieder milieuprobleem oplosbaar!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  De hele milieu taliban stond in lange rijen blauwbekkend van de kou te wachtten tot zo tot de conferentie werden toegelaten, de twijfel over de klimaatverandering was van hun gezichten af te lezen.

 • no-profile-image

  .

  Na afgelopen dagen wil ik wel een beetje meer auto rijden om het in de toekomst het een beetje warmer te krijgen.

 • no-profile-image

  wimke

  Uitgepoept Melkveehouder? Dankzij jouw natte scheten gaat ons klimaat naar de kloten. Ga maar zitten, ik laat de bril wel zakken.

 • no-profile-image

  dirk

  Lees het boek van Vaclav Klaus de Tjechische president maar eens dan begrijp je misschien iets meer van Climate-gate.Die hoax gaat nog voor zeer veel spanning zorgen in de wereld!

 • no-profile-image

  jpk

  nog geenrampen genoeg in dewereld

 • no-profile-image

  spotmelker

  Al die klimaatneuroten moeten zich toch de ogen uit de kop schamen, ze verkwanselen miljarden om een voor multinationals interessante CO2 handel van de grond te krijgen in gebieden waar een substantieel deel van de bevolking honger lijdt.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Inderdaad Dirk. De nieuwe wereldorde is die van de oude machthebbers. Nieuwe wijn door ouwe zakken gedicteerd! Het credo: alles wordt duurder en dat moeten we met ons allen ervoor over hebben om de aarde te doen overleven.
  Dat zal niet vreedzaam kunnen dus kan eindelijk dat nutteloos gewaande nucleaire potentieel ook eens opgebruikt worden. Ik word daar niet vrolijk van.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Oké 'dappere' anonymus. Door de explosieve uitbarsting van de Krakatau in de Straat van Sunda op 27 augustus 1883 des 10 uur voormiddags, zakte de temperatuur op aarde langdurig vanwege de atmosferische roetuitstoot. Op aarde leefden toen nog geen miljard mensen. Met de huidige 7 miljard mensen KAN de mens het klimaat beinvloeden, maar ik ben er van overtuigd dat dit nu niet zo is. En dus onderschrijf ik jouw scepsis over dat Kopenhager circus. Van ons geld: inderdaad. En ook nog eens zonder enig resultaat!

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.