Home

Achtergrond

GGD Brabant voorzichtig positief

De GGD Hart voor Brabant in het centrum van het door Q-koorts getroffen gebied heeft woensdag voorzichtig positief gereageerd op de 'rigoureuze' maatregelen die zijn aangekondigd om de ziekte in te dammen.

Hoofd infectieziektebestrijding Jos van de Sande twijfelt of het op de gevaccineerde bedrijven mogelijk is om voor het lammerseizoen alle dieren individueel te testen. Verder vraagt hij zich af of de ingewikkelde keuzes die de ministers Klink en Verburg hebben gemaakt de inwoners van Brabant voldoende geruststellen.

Van de Sande denkt dat het moeilijk aan omwonenden is uit te leggen dat gezonde drachtige geiten op besmette bedrijven worden gespaard. De tijd dringt omdat de miskramen, die de belangrijkste bron voor de bacterie vormen, zich niet laten voorspellen en ook al in de komende maanden kunnen voorkomen, legde hij uit.

De GGD durft nog niet te beweren dat er volgend jaar minder mensen ziek worden door de Q-koortsbacterie. Van de Sande zegt dat bijvoorbeeld bij Apeldoorn, Zwolle en in de buurt van de Moerdijk besmette bedrijven staan, maar nog niet veel mensen ziek zijn geworden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.