Home

Achtergrond 1 reactie

Fruitboomkwekers zien terugslag komen in 2010

Telers van fruitbomen moeten de grootste klap van de teruglopende resultaten in de fruitteelt nog krijgen.

De vraag naar de bomen is dit seizoen nog niet echt gedaald, omdat telers hun voorbereidingen toch al getroffen hadden om nieuw aan te planten. Telersbedrijf Vrijns in het Limburgse Margraten heeft in het seizoen 2009/2010 nog geen daling in de afzet gemerkt. "Maar we gaan het volgend seizoen zeker merken", zegt Jurgen van Zundert van het bedrijf.

Vruchtboomtelers profiteerden het afgelopen voorjaar nog van de relatief goede jaren die de fruittelers achter de rug hebben. Maar de fruitteelt heeft nu te kampen met slechtere tijden, zo bleek ondermeer uit de jongste cijfers van het landbouweconomisch instituut LEI. Het inkomen van de fruittelers halveert in het seizoen 2009/2010 ten opzichte van het voorgaande seizoen.

Volgens Van Zundert wordt komend seizoen echt merkbaar dat de telers de afgelopen jaren nauwelijks iets verdiend hebben. "Maar het seizoen 2009/2010 is voor ons nog een redelijk jaar. Volgend jaar zullen we absoluut een terugloop gaan zien. Dat kan gewoon niet anders. Er zit geen geld meer bij de fruittelers."

In de markt is een verschuiving merkbaar van appelrassen naar perenrassen, waarbij de Conférence nog steeds de voorkeur heeft van de telers. Daarnaast is er ook een tendens naar de vergroting van het areaal clubrassen zoals Kanzi, Junami, Rubens en Wellant, ten koste van de vrije rassen als Elstar, Jonagold of Golden Delicious.

Door de lage prijzen van Elstar en Jonagold zoeken telers steeds meer hun heil in vooral de Conférence-peer. De Conférence onderscheidt zich in Europa kwalitatief van andere peren. Van Zundert zegt dit seizoen nog zo’n 1,3 tot 1,4 miljoen fruitbomen af te zetten. Voor het volgend seizoen moet hij meer afzet zoeken in de export, verwacht de boomkweker. De boomkwekerij is een van de weinige sectoren in de land- en tuinbouw die dit jaar nog redelijk goed gedraaid heeft

Eén reactie

 • no-profile-image

  jpk

  dus wat doen boomkwekers
  niet de productie aanpassen
  maar uitvoeren aan het oostblok
  ned telers middenprijs 0.10 euro

Of registreer je om te kunnen reageren.