Home

Achtergrond 49 reacties

Fransen willen melkprijs naar 40 cent

Drie organisaties van Franse melkveehouders willen dat de melkprijs wordt verhoogd naar 400 euro per 1.000 liter.

Momenteel geldt in Frankrijk een richtprijs van 262 tot 280 euro per 1.000 liter. "De melkcrisis is catastrofaal voor de melkveehouders. Een urgent antwoord is noodzakelijk", aldus de organisaties die vandaag in verschillende delen van het land weer acties hebben gehouden.

De organisaties willen dat er zo snel mogelijk een 'ronde tafel' wordt georganiseerd om de melkprijs te bespreken. Ze hebben die eis neergelegd in een open brief aan minister Bruno Le Maire van landbouw. De drie bonden worden bij het 'officiële' overleg over de melkprijzen vertegenwoordigd door de Fédération Nationale des Producteurs du Lait die is aangesloten bij de grote boerenkoepel FNSEA.

Le Maire heeft zich inmiddels na een onderhoud met zijn Spaanse collega uitgesproken voor een verhoging van de melkprijs.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Boer

  Fryske boer, denk je echt dat die Fransen 40 cent gaan krijgen? Reken er maar niet op. Handelen noemt men zoiets. Niet anders dan dat de klagende veekoopman met al zijn kindertjes met die knorrende maagjes die door jou het brood uit de mond gestoten worden. Je weet dat als die Fransen het verschil van wat ze nu krijgen en wat ze wensen halfdoor doen, ze al een beste hoeveelheid extra inkomen krijgen. Als je daar nog bij op telt dat er in Frankrijk ook aan de kostprijs gewerkt wordt en dat de kostprijs om te beginnen al lager is ze zich in een goede positie wurmen. Ook is niemand geinteresseerd in een prijs die zo hoog is dat het de productie van imitatieproducten in de hand werkt. Om daarom schijtsbang dag en nacht te ploeteren voor rond de kostprijs kun je je gezin niet aandoen. Er zit genoeg geld in de keten om iedereen van een redelijk inkomen te voorzien. Zolang er geen overproductie plaatsvindt, Maar dat spreekt voor zich.

 • no-profile-image

  Hans

  Piet Friesland, met wat de Fransen laten liggen zijn ze waarschijnlijk gelukkiger dan met wat jij erbij melkt. En als een vaktechnische prutser in Frankrijk er goed van leven kan, wat zitten die supervakmannen in Nederland dan te klagen?

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Misschien het gemiddelde, geachte Boerin USA. Wij weten niet hoe de wereldeconomie zich zal ontwikkelen. Wij weten ook niet hoe de melkproductie zich ontwikkelen zal. Over de héle wereld bedoel ik. Niemand durft te voorspellen, die verstand van de situatie heeft. Dat heeft mij zeer nadenkelijk gemaakt. Nu nog een woordje voor Friesse Piet: in naam van de Franse Boeren neem ik uw excuus aan!!!... Over 14 dagen ga ik naar Frankrijk en bezoek daar ook enkele boeren, ik zal het doorgeven meneer Piet, uit Friesland.

 • no-profile-image

  boerin

  Waren de afgelopen drie jaar representatief voor de toekomst? Ik denk het niet!

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Leuke reactie Hans, gelukkig hebben we nog humor en plezier in ons werk!!!... En de Fransen hebben het protesteren uitgevonden!!!... Dus die moeten wij in de gaten houden!!!... De Nederlandse melkproducenten zijn alweer dik tevreden. Daarom geen spannende discussie's op dit moment. groetje's, piet

 • no-profile-image

  fryske boer

  Piet slingerland als veehouders al erg moeite hebben met huidige prijspeil van ongeveer 30 cent zal produktie als prijs naar 20 cent zakt gewoon onderuit gaan.Maar je moet het zeker toch met mij eens zijn dat 40 cent zoals Fransen willen gewoon vernielen van afzetmarkt dus toekomst van melkveehouderij is.

 • no-profile-image

  Han

  Waarom afgeven op de vraagprijs van de Franse boeren? Waarom denken dat nog een poosje deze slechte prijzen goed voor de Nederlandse zuivel is? Waarom zou de buitenlandse zuivel eerder kapot zijn dan de onze?
  Denkt u echt dat ookal blijft u als laatste over u nog de kracht hebt om de markt van de andere partijen over te nemen.
  Ik ben er zeker van, dat als deze prijs slag te lang duurt er alleen maar verliezers zijn.
  Je kunt als boer allen terug komen nadat je eerst door leningen je oude te korten hebt aan gezuiveren en daarna hopen meer leningen te krijgen voor de nodige vernieuwingen. Nee een dergelijke OORLOG kent alleen maar verliezers. Hier zal de oude regel opgaan; "Vele laatsten zullen de Eersten zijn".
  De verliezer wordt als eerste geholpen.
  Maak van de Fanse "eis" een Europese eis en laat de Amerikanen hun eigen boontjes maar doppen. Ook zij zijn aan het eind van hun geld voorraden.
  Het moet toch duidelijk zijn, dat er steeds meer weerstand tegen de vrije wereld markt komt. Het heeft in al de jaren van zijn bestaan, nog steeds zijn belofte van meer vooruitgang en vrede op de wereld niet ingeboet? Er komen wel steeds meer import belemmerende "trucks" van landen die hun landbouw willen opkrikken.
  Samenwerken geeft energie, elkaar bevechten is verspilde energie.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  4o cent per liter willen de Franse melkveehouders, gelijk hebben zij!!!... De Duitse melkproducenten willen minimaal 38 cent per liter, ook niet slecht. De Nederlandse Boeren willen minimaal 32 cent per liter, omdat zij graag produceren voor de Wereldmarkt!!!... Zo heeft elk Land zijn eigen wensen.

 • no-profile-image

  Gerrie

  En maar roepen dat het quotum eraf moet om zelf straks goedkoop qoutum aan te kopen en dan maar hopen dat het weer duurder wordt. Geef het goede voorbeeld er verkoop eerst zelf je qoutum wereldverbeteraars

 • no-profile-image

  boerin

  Ik denk dat je er flink naast zit, wanneer je Fransen generaliseert als prutsers. Er staan daar bedrijven waar je in NL, U tegen zou zeggen. Zij zouden welleens de lachende derde kunnen worden.

 • no-profile-image

  Ere wie ere

  Een melkprijs ontvangen die de markt biedt.
  Dat is waar in effieciente productiegebieden voor geproduceerd zou moeten worden.
  En een dikke plattelandstoeslag bovenop deze marktprijs daar waar niet anders mag en kan.
  In de huidige situatie doen de effieciente producers nog al lacherig over ,als de plattelandstoeslag waar nodig niet of te weinig is .
  Deze houding past niet in een solidair europa.

 • no-profile-image

  Boer

  Ik neem aan dat je wel eens een auto hebt verkocht, Landmand. Als je vraagt wat je er voor wil krijgen eindig je doorgaans met minder. Om op het bedrag uit te komen waarvoor het lekker melken is zonder dat de deur wagenwijd wordt opengezet voor imitatieproducten zal je toch meer moetten vragen dan je minimum bedrag. Omdat je de ambtenaren de ruimte geeft om de boeren naar beneden te handelen voor een overeenkomst, geef je hun een tevreden gevoel terwijl de boeren hun doel hebben berijkt. Tegen die wie denken dat de Fransen op hun achterhoofd zijn gevallen zeg ik watch and learn

 • no-profile-image

  Han

  Piet en boerin, Frankrijk, ik heb het gevoel dat de meeste Nederlandse boeren het idee hebben dat een "grote" boer goedkoper kan produceren dan een "kleine" boer. Laat ze gelijk hebben het probleem is, dat ze als een jonge hond achter hun eigen staart aan rennen. Hun eind doel een optimaal bedrijf, zullen ze nooit bereiken, want het moet steeds goedkoper vanwege de "overmatige" productie die ze plegen.
  Het ware goed als ze meer tijd hadden om eens te kijken hoe andere boeren, Fransen, Denen etc. het doen en dan graag open minded heen gaan.
  Jonge potentiele boeren zou ik willen aanraden stage te lopen in het buitenland, maar NIET bij Nederlandse emigranten. Bij deze lieve jongens is de kans op de tretmolen van thuis te groot.
  Zo lang de mentaliteit van LEVEN om te WERKEN en niet WERKEN om te LEVEN zul je met de Nederlandse boeren nooit zover komen als met de Fransen waar het gaat over prijs eisen. In Nederland leeft men nog in de waan wereld "Wij zijn de besten. Niet te kloppen". Wat wil ook na 60 jaar hersen spoeling door LNV, LTO en andere pluche bewonersr.
  Er zij al vele Leerlingen beter dan de Meester.

 • no-profile-image

  VIVE

  AWEL JAWEL VRIJ VERTAALD LANG LEVE FRANKRIJK.Gewoon lekker optimistisch blijven.

 • no-profile-image

  Piet slingerland.

  Geachte Boerin, uit Frankrijk. De Nederlandse boeren hebben een andere filosofie, zij werken graag!!!... De Melkveehouders doen twee dingen heel goed, snel en efficiént, dat is; koeien voeren en koeien melken, de rest is bijzaak. En zolang de opbrengstprijs (de baten dus) meer is als de kostprijs zijn de meeste al tevreden. Belangrijk is koeien melken!!!... Ik vraag mij ook wel eens af, of de gemiddelde melkveehouder überhaupt plezier in zijn werk heeft ??? De Nederlandse boer is zelfverzekerd énerzijds en anderzijds bang om anders te zijn.'' Loop je niet in het gareel, weet je wel beter!, dan krijg je het mes op de keel ''. Zo is het, bang om anders te zijn. Liever 1.000.000. liter melken voor 30 cent, dan 500.000. liter voor 40 cent. Nu kom ik tot de zelfde conclusie als u, geachte Boerin, ik begrijp het ook NIET !!!!!.....

 • no-profile-image

  fryske boer

  Door quotum fans is vaak aangedragen dat wij maar een voorbeeld moesten nemen aan opec hoe die de olieproduktie sturen , nou geloof mij die denken er echt wel om dat de prijs niet zo hoog word dat het erg aantrekkelijk word om veel geld in alternatieve energiebronnen te steken. met 40 cent of meer vraag je er gewoon om dat men naar melkvervangers gaat zoeken, dus heeft voor mij niks met goed ondernemerschap te maken. Ook heb ik het idee dat een heleboel mensen nog nooit in noord nedrland geweest zijn, wij hoeven hier wat betreft ruimte en mogelijkheden voor niemand onder te doen. Om boeren in het buitenland prutsers te noemen zoals Piet gaat mij te ver, maar als je om minstens 40 cent zeurt met huidige kostenpeil is er mijn inziens toch iets mis, ik geef toe als ik nu 40 cent zou beuren zou ik terwijl ik zwaar gefinanciert ben wel erg veel naar wouter bos moeten brengen,dan heb ik liever een sector met toekomst,het lijkt wel dat veel veehouders in buitenland gewoon niet willen acceptern dat wij in grote delen van Nedrland een ijzersterke melkveehouderij hebben.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Geachte Fryske Boer, ik wil graag nog wat toevoegen, over de ontwikkelingen in de wereld. Maar de reactie's van Hans Brasil en Geen Boer NL, zijn ook meer dan het lezen waard!!!... Nu to-the-point!, gisteren heeft de Autobouwer Daimler (Mercedes-Benz) bekend gemaakt dat zij een deel van haar autoproductie gaat verleggen naar de USA en China!!!... Omdat beide afzetmarkten voor Daimler zeer belangrijk zijn. Ten tweede, de productiekosten in beide landen goedkoper zijn. Ten derde, omdat de eurokoers ten opzichte van de Dollar,- en de Chinese valutakoers ongunstig is. Met andere woorden de Eurolanden zijn bezig zich uit de markt te prijzen!!!...Het is niet voor niets dat FC zijn productie gaat uitbreiden in Azie, met de melk van melkveehouders uit die omgeving. Waarom groeit de melkproductie in Pakistan, India en China zo snel??? Het is voldoende als u daar over nadenkt en als u de adviezen van Hans en Geen Boer ter harte neemt, blijft uw eigen vermogen ook op peil. Succes toegewenst, tenslotte bent u intelligent genoeg ons te begrijpen. Ik ben er ook van overtuigd dat u, uw zaken goed op een rijtje hebt. Bovendien kunnen wij nog 5 jaar melk produceren binnen de vastgestelde QUOTA !!!... M.vr. groet, piet

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Piet uit Friesland, jij meent dat melkveehouders in het buitenland en dan niet Nederlands prutsers zijn. Maar ik vind als Nederlandse melkveehouder in het buitenland de melkveehouders in Nederland een stelletje niet ondernemende slapende onbenullen. (Uitzonderingen zijn er natuurlijk wel) Als je ziet wat mensen aan vermogen hebben, wat zij verdienen, hoe luxe de stallen zijn en hoe intensief de bedrijfsvoering is en dan nog geen prive leven. Ik snap het niet. Ik snap niet dan er nog mensen melken voor een melkprijs van ongeveer 20 cent en een (ver)lease prijs van over de 20 cent. Ik snap niet dat mensen durven te vertellen dat zij winstgemaakt hebben in 2007 2008 terwijl in 3 jaar tijd het quotum in waarde gehalveerd is en zij die nog volop melken er niets mee gedaan hebben. Het klopt dat Nederlandse melkveehouders bij de top zitten met technische resultaten. Daarom betaal ik mijn Nederlandse medewerkers ook veel meer. Maar dat ze in Nederland verstandig omgaan met het eigenvermogen en de stille reserves kan ik niet zeggen. Dat de franse 40 cent vragen snap ik wel. Daar is zoveel ruimte om te melken maar waarom zou je harder werken als je ook meer kunt vragen voor je produkt? Dat is ook ondernemen. Bovendien verwacht ik niet dat er één melkveehouder in Nederland tegen de kleine boertjes van rond de 40 koeien in het buitenland op kan. Die hebben geen financiering en een familie bedrijf met veel premie's en alle steun van de overheid. Je kunt wel arogant in Nederland boeren, maar onderschat het onderschap van de melkveehouders elders niet.

 • no-profile-image

  fryske boer

  Kijk melkveehouder uit vlaanderen haakt ook al af . Qutom zo snel mgelijk eraf dan kunnen wij weer vooruit. p.s ik weet precies wat mijn kostprijs is juist daarom niet bang voor toekomst.Wie een garantie op een goed inkomen wil hebben moet gewoon geen eigen bedrijf hebben.pieken en dalen is juist een van de charmes van het ondernemen.

 • no-profile-image

  Boer

  Tjonge wat hebben we weer een hoge dunk van ons zelf. Zelf vind ik het vermakelijk hoe die Fransen munt proberen te slaan uit elke mogelijke situatie. En meestal lukt dat. Het lijkt mischien niet altijd even mooi maar het valt wel onder ondernemerschap. Jawel mensen, opkomen voor je eigen hagje is ook onder ondernemen.

 • no-profile-image

  Han

  Boerin, Frankrijk ik ben het eens met de Franse mentaliteit. Je leeft maar 1 x en in die tijd moet je werken om te leven en niet leven om te werken. Dit laatste is een erg Calvinistiche opvatting. Genoeg is nooit genoeg. Blijkbaar
  De Fransen zijn tevreden met een belegde boterham, een glaasje, maar vooral tijd om deze geneugten des levens te genieten.
  Dus op naar 40 cent of iets minder maar niet voor 25 cent of mag het iets minder zijn lieve Friesche boer.
  Deze prijs afbraken van Nederlandse boeren en prive zaken hebben mij tijden geleden doen besluiten om mijn boeren kennis in te zetten elders op de aardbol tegen een interessante vergoeding, zodat ik het leven kan leven en er van kan genieten, maar bovenal tijd kan nemen om mijn kinderen te begeleiden naar een de toekomst, waar zij voor hebben gekozen.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  '' Samenwerken geeft energie, elkaar bevechten is verspilde energie '' Dit was de laatste zin van de reactie van Han, uit Meshovsk. Han ik wil jouw visie onderstrepen!!!... Zo te zien zijn er nogal wat strijdlustige koeienmelkers!!!... Goed, als je jong bent en je wilt wat, begrijp ik dat ook. Maar wie zich nu te zwaar in de schulden steekt begeeft zich op zeer dun ijs!!!!!.....

 • no-profile-image

  marco

  Weer een bewijs dat we als nederlandse boeren zeer goed kunnen concureren met fransen, duitsers en engelsen. We hoeven dus ook niet te vrezen voor langdurig lage melkprijs(minder dan 30 cent) omdat dan veel europese melkveehouders het niet meer trekken. Wij in Nederland houden het lang vol omdat we al jaren met hoge quotumkosten moeten rekenen die straks wegvallen. Mest waar we teveel van hebben gaat in de toekomst ook weer geld opbrengen(oa fosfaat) dus het ziet er gunstig uit voor de toekomst. Nog een bewijs dat de melkprijs niet lang onder de 30 zal komen is het feit dat de EU-melkquotum de laatste jaren al niet vol komt. De ontkoppeling van toeslagen is ingezet om het melken te ontmoedigen zodat het quotum overbodig wordt. Dat begint steeds duidelijker te worden.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Dat bedoel ik nou Han, wat u gezien hebt in de Wieringermeer is hét voorbeeld van de toekomstige megamelkers!!!... Maar goed wij zullen wel te oud zijn om verstand te hebben wat betreft de huidige ontwikkelingen, het zij zo. Omdat ik ongeveer 25 jaar met Glastuinbouwproducten gehandeld heb en daardoor de ontwikkelingen van nabij heb meegemaakt, plus de informatie van u, is het duidelijk hoe het zeer waarschijnlijk zal gaan in de toekomst. Ongeveer 25 km van ons Poolse bedrijf heeft Smithfield 5 jaar geleden een Mega-varkensboerderij gestart; 3000 ha. akkerland, 11000 zeugen en alles wat er geboren word,wordt ook afgemest. Eigen graan en maalderij enzovoort. Gesloten bedrijf dus in de ruimste zin van het woord. Toen ik dat zag dacht ik, dat wordt de prijsbreker van de varkensindustrie. Nu nog een woordje voor Fryske Boer. Beste Man '' Zonder strijd geen overwinning ''!!!... U bent strijdlustig, dat is een goede deugd!!!... Daarom zal u ook overwinnen!!!!!..... groetjes piet.

 • no-profile-image

  boerin

  Ik begrijp het niet helemaal; aan de ene kant zijn de vrouwen van boeren aan het klagen dat het zo hard werken is voor zo weinig geld en dat vrouw buiten de deur moet werken waardoor het thuis een heksenketel wordt. En aan de andere kant vinden de boeren van vrouwen het prutserig van de Franse boeren dat ze niet op kostprijs-niveau willen werken maar ook nog een centje willen overhouden zodat ze wat meer werk aan derden kunnen uitbesteden bijvoorbeeld. Waardoor er meer tijd overblijft voor het waardevolle gezin. Ik vind die Fransen zo gek nog niet. Alhoewel 40 cent misschien wat overdreven is, maar met onderhandelen kun je beter hoog inzetten.

 • no-profile-image

  gekke henkie

  ik zou 50 cent eisen. dan kun je leven als een god in frankrijk.

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Ik ben het eens met Piet Slingerland, dat de Fransen groot gelijk hebben dit te eisen. Fryske en Marco denken wel dat de Nederlandse boeren het langer uit zullen houden voor ze verdrinken, maar daar hebben zij het lelijk mis. De Franse boeren hebben nog nooit 1 cent moeten uitgeven om quotum te kopen en hebben dan ook die zure centjes die de Nederlanders kwijt zijn in de voorbije jaren, al lang in hun sacoche (of liever op de bank kunnen plaatsen als reserve, die zij nu kunnen gebruiken in deze crisistijd).
  Hoe kunnen wij ooit een rendabele prijs bekomen als daar altijd wel enkele boeren tussen zitten, die denken dit niet nodig te hebben, omdat zij gewoon weg hun eigen kostprijs niet willen kennen.
  Vind U nog mensen in Europa, die zoveel willen investeren en zoveel werken, zonder garantie van een inkomen te halen. Zeker niet, behalve de boeren die dit doen.
  Stop die grootdoenerij en help strijden, met de Fransen, de Duitsers, de Belgen en alle Europeanen voor een faire melkprijs!!!!!

 • no-profile-image

  Boerin

  Daar zijn gelukkig nog wat nuchtere mensen o.a. geen boer, Hans Brasil, Boer Knap ver weg en boerin USA. Zij zien tenminste dat de franse boeren niet van de domste zijn en zeker niet met zich laten sollen. Moesten wij allemaal hetzelfde doen, dan is morgen de melk overal in Europa minstens 40 ct en dan is iedereen content.........

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Geachte Fryske Boer, wat de Franse Boeren willen is niet realistisch, dat ben ik helemaal met u eens. Toch krijgen zij meestal meer voor elkaar dan de rest van de EU. Bovendien werkt de Fransman om te leven, de Nederlander leeft om te werken. In de agrarische sector van Nederland spelen de meeste een wedstrijd. Het gaat niet om de beste prijs, nee het gaat om de hoogste productie!!!... U melkt mischien wel Holsteiners met een gemiddelde productie van 9000 liter, of méér!!!... Stelt u zich eens voor dat wij de ouderwetse Fries-Hollandse koeien nog hadden, met 20% minder melk, dan hadden wij nu een betere melkprijs!!!... Of niet geachte collega ??? welterusten!

 • no-profile-image

  vd Zanden

  Als de melkprijs echt naar de 40 gaat zoals de Fransen willen realiseer je dan goed wat er in de VS gebeurd al die stallen die nu leeg staan komen direct weer vol met allen gevolgen van dien

 • no-profile-image

  Hans

  Met de crisissen die wij al meegemaakt hebben, hebben we geleerd dat niet altijd de laagste kostprijs van doorslaggevende betekenis is, maar de Eigen Vermogens positie, die bepaalt namelijk hoelang de bank bereid is je te financieren tijdens de crisis. Het gaat erom het prijsdal door te komen, varkenshouders kunnen je daar alles van vertellen. Dat is ook de reden dat bijv. superefficiente melkveehouderijen in de VS over de kop gaan, ze hebben vaak wel een lage kostprijs, maar kunnen het negatieve rendementsdal niet doorkomen omdat ze te zwaar gefinancierd zijn. Jezelf veilig wanen omdat je in Friesland een lage kostprijs hebt, kan ook, vooral jonge boeren, stevig op de emmer friezen.

 • no-profile-image

  fryske boer

  Zonder strijdlust zal je het nergens volhouden, ook ik heb vaak de intentie gehad om ergens anders op deze wereld koeien te gaan melken ,ben mij goed bewust dat er buiten Friesland betrefende kosten en mogelijkheden nog betere plaatsen zijn. Maar er zijn in dit leven belangrijker dingen,als vrouw en kinderen er geen heil in zien is keus gauw gemaakt.Ik blijf erbij dat een matige melkprijs op de lange duur beter is dan een super luxe,iedereen kan wel beweren dat wij in Nederland er slecht voor staan , maar als je een beetje tegen de trends in investeert is er nog veel te berijken .bv land kopen als dat op dat moment niet hot is.hetzelfde met Quotum nu melkprijs en Quotumprijs uit verhouding zijn moet je de moed hebben weer wat te verkopen, geen te dure luxe stallen bouwen er is in ned de laatste jaren veel in onzin geinvesteert,waarom een mestrobot als koeien mest zelf door roosters trappen ,dure fokkerij hobby ook zoiets . Wij voeren 300 stuks vee met alleen een traktor met voorlader moet je eens kijken wat dat scheelt in vergelijk met een zelfrijdende voermengwagen,daarom weiger ik pesimist over eigen positie te worden, juist dit jaar met lage prijs heeft mijn overtuiging gesterkt dat wij nog heel lang meekunnen met behoud van redelijk inkomen.

 • no-profile-image

  fryske boer

  Kun je nagaan wij kunnen in Nederland met onze hoge quotumkosten makkelijk voor een lagere melkprijs melken. Fransen en ook vele andere landen kunnen concurentie gewoon niet aan . bovendien met een prijs van 40 cent graaft melkveehouderij zijn eigen graf, zulke berichten sterken mijn overtuiging alleen maar dat wij hier wat betreft klimaat en kennis gewoon uitstekend zitten. goed op de kostprijs letten dan ziet de toekomst er goed uit.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Nou Piet uit Friesland, u overdrijft!!!... Wat brengt u vakmanschap, als u daar weinig of niets mee verdient??? Het gaat om ondernemerschap. Hoe hoog zijn mijn kosten en wat brengen de baten!!!... Daar gaat het om!!!... Bovendien is uw opmerking dat Fransen prutsers zijn zeer bedenkelijk en misplaatst!!!... Omdat ik meerdere bedrijven bezocht heb in Frankrijk weet ik waar ik over schrijft. Pas maar op Fries Pietje, straks willen de Fransen, Duitsers, Belgen en noemt u maar op de Nederlandse zuivelproducten niet meer kopen!!!... Wie is dan de PRUTSER ??? ,ik denk diegene die zijn eigen markt verpest!!!... Het wordt tijd dat u marketing gaat studeren!!!... Dat is belangrijker dan melk overproduceren!!!...

 • no-profile-image

  Hans

  Zoveel mensen, zoveel wensen Piet, maar als de boeren niet meer klagen en de paters niet meer vragen, dan zijn we aan het eind der dagen. Ik zal mijn jongens ook maar de zelfde richting, als de uwe duwen, namelijk een Française huwen.
  Abraço

 • no-profile-image

  bijna lid af

  Nou LTO sluit je aan zou ik zeggen

 • no-profile-image

  jan

  Zelfs LTO komt al terug van de liberalisering van de markt. Wat dat betreft hebben de acties van de European Milk Board een gigantische impact gehad: nml een Europese bundeling van melkveehouders, waardoor 21 lidstaten niet meer voor liberalisering zijn. Tja (Z!!!)LTO voortaan eerst naar je leden luisteren...........

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Als Fryske denkt dat ik het melkqoutum weg wil, dan heeft hij mij verkeerd begrepen, want ik ben juist iemand die almaar pleit voor het behoud van ons quotum.
  Wil je dat er in de toekomst nog pieken voorkomen, behou dan het quotum, anders moet je verder leven met alleen maar dalen, hoe plezant je dit misschien ook denkt te vinden.
  Ik denk dat de gewone melkveehouder die regelmatig geïnvesteerd heeft niet kan leven met pieken en dalen, want ook zijn aflossingen zijn niet met pieken en dalen, maar zijn een constante die elk jaar terugkeren en moeten vereffend worden.

 • no-profile-image

  geen boer

  Fryske Boer heeft een consequente mening wat op zich goed is, echter hij slaat de plank volledig mis om te denken dat wij het langer uithouden dan de fransen. Zij zijn veerkrachtig en financieel veel sterker door relatief veel land en minder bankschulden. Hun productieomstandigheden zijn zo mogelijk nog beter dan hier, maar de bulk van hun productie (Bretagne) zit ietsje ver van de consument (ons grote voordeel hier). Zij hebben een ijzersterke lobby die weet wat hard onderhandelen is, en het niet in de broek doet voor Brussel. Nee laat hen maar schuiven hoor, en onderwijl halen ze de kolen ook voor ons uit het vuur...

 • no-profile-image

  Piet

  Misschien hebben de Fransen wel een beter uitgangspunt, het zijn geen vakmannen, en daar laten ze heel veel liggen. Die 40c laat zien wat ze nodig zijn, en dat betekend dat de Fransen vaktechnisch prutsers zijn.

 • no-profile-image

  Boer

  Gelukkig dat er nog wat nuchtere mensen zijn als geen boer, Hans, Boer knap ver weg en boerin usa.
  Zij zien tenminste dat die franse boeren zo dom niet zijn en dat zij tenminste niet met zich laten sollen.
  Moesten wij morgen allemaal hetzelfde doen, dan is de melk overal in Europa 40 ct en iedereen is content !!!

 • no-profile-image

  Leven als een boer in

  Vive la France, goede zaak ,zet alles op alles voor die 40 cent. Laat vooral niet met je lachen en leef om te leven.

 • no-profile-image

  Han

  Piet als er maar genoeg Bank geld in je toko zit ga je niet over de klink. To big to Fail. Ik heb me afgelopen weken vergaapt aan de tomatankasjes in de Wieringermeer, > 30 ha glas per bedrijf.
  Even hier babbelen en daar babbelen en ik wist genoeg. De tent is van de Rabo teler leased en steekt er op dit moment > 1 milj. Euro bij in. Niet zijn geld, Rabo geld, hij leent dus om zijn schulden af te lossen. Bedrijf stoppen kost de bank meer. Wie zal dit overnemen? De bank is nu met een sanering bezich van de kleine meer concervatieve telers. het ene failliet na het andere. Dus het bewijs is over enkele jaren geleverd, Groot is goed, Groot is sterker. De hypotheek houdende en sparende burger betaalt wel de prijs voor dit bewijs.

  Piet tot slot begrijp ik de boeren niet die koste wat kost bv de Fransen niet willen steunen in hun actie, maar er tegen willen vechten en door het stof willen gaan om aan te tonen, dat ze beter en sterker zijn dan buitenlandse zuivelaars.

 • no-profile-image

  Landmand

  40 cent lijkt heel mooi maar,
  1 de markt voor zuivel gaat naar de knoppen omdat er dan een vraag uitval ontstaat.
  2.de prijs van melkkwotum en grond explodeerd. dus hogere kosten..
  Verder worden onze franse kollega,s hier wel erg makkelijk voor prutsers uit gemaakt.

 • no-profile-image

  geen boer

  Precies, zo is het. Failliet ga je op het moment dat je de rekeningen niet meer kunt betalen. Een boekhoudkundig verlies is niet leuk maar hoeft op zich geen probleem te zijn. Daarom verbaasde me de opmerking dat wij de fransen er wel uit zouden kunnen concurreren. Binnen de EU zijn juist de fransen zijn erg sterk omdat ze naast hun veel betere vermogenspositie ook nog eens op directe hulp van de franse overheid zelf kunnen rekenen mocht het erop aan komen. (niet alleen de boeren trouwens, iemand het verhaal van de bretonse melkfabriek van die belg deze zomer gevolgd?) En die 40 cent geeft de kwaliteit van hun onderhandelaars aan; niet het vakmanschap van de boeren zelf. LTO let u even op?

 • no-profile-image

  Piet

  Ik merk dat er enigszins aan de haal wordt gegaan met mijn kwalificatie van Franse melkveehouders als prutsers. Dit had ik niet moeten doen, toch geloof ik dat de Fransen vaktechnisch iets verkeerd doen wanneer ze een melkprijs nodig zijn van 40c, juist met hun grond en quotumkosten. Daarbij geloof ik niet in een overheidsbepaalde melkprijs. Door mijn studie en bijbehorende stages heb ik vrij veel cijfers van melkveehouders gezien. Zelf ben ik geen melkveehouder. Ik zie bedrijven met een financiering van EUR 2,00 per liter melk, en die per liter melk 16 cent (gemiddelde afgelopen 3 jaar) beschikbaar hebben voor aflossing. Dit zijn de bedrijven van de toekomst, wat de melkprijs ook doet.

 • no-profile-image

  arjan

  ten eerst gaan we er hier in frankrijk vanuit dat een lening in 7; 9 ; 12 ;15 of soms 20 jaar wordt terugbetaald en niet zoals in het noorden waar soms allen rente betaald wordt, als je hier met pensioen gaat probeer je vrij te zitten, of bijna
  ten tweede waar ik ziek van wordt is dat binnen europa niet de zelfde miliuenorm geld en dat hier 170 kg stikstof wordt gehanteerd en bij jullie 210 kg laten we dat eerst maar eens terugdraaien dan piept de gemiddelde nederlandse boer wel anders
  ten derde is het goed mogelijk dat de produktiekosten hier hoger liggen want meer transport momenteel koop ik bijvoorbeeld aardappelpersvezels voor 29 euro/t waarvan 21 euro transport
  ik ben blij om in frankrijk te boeren en sta geheel achter de franse mentaliteit waar we er nog voor vechten om een winstgevend bedrijf te hebben en normaal te kunnen leven

  vive la france

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  @ Geachte Fryske Boer, het is mij bekend dat de melkveehouders in Friesland verhoudingsgewijs het meeste land per melkkoe (GVE) hebben!!!... Bovendien gemiddeld genomen de laagste financiéring per kg. melk!!!... Gefeliciteerd, dat is een goede zaak!!!...Jullie zullen in Friesland tegen een stootje kunnen, ook daar ben ik van overtuigd!!!... Maar Fryske Boer hebt u er echt zin in om voor 20 tot 25 cent per liter, koeien te gaan melken ???... Misschien zakt de melkprijs zelfs onder de 20 cent. Tot nu toe zijn de melkveehouders er nog goed vanaf gekomen!!!... De Nederlandse Glastuinders, Varkensboeren en alle anderen die in de problemen zitten weten maar altegoed dat Nederland geen eiland is, maar zeer afhankelijk is van zijn export!!!... En als u dan bedenkt dat er buiten NL meer Goudse Kaas gemaakt wordt dan binnen Nederland!!!... Is het dan niet mogelijk dat de Zuivelfabrieken op een zekere dag zeggen; wij zitten vol wij kunnen niets meer hebben!!!... Laten wij hopen dat het nooit zover komt. Maar wat denkt u, Fryske Boer als Azié zelfvezorgend is en Afrika ook voldoende produceerd!!!... Wat kan FC dan nog op de Wereldmarkt verkopen ??? Daar mogen alle mateloze melkproducenten over nadenken!!!... Het is zéér verstandig de ontwikkelingen op het Wereldtoneel met scherpe ogen te volgen. Wij Nederlanders mogen niet denken dat wij de enigste zijn die wat kunnen. M.vr. groet, piet.

 • no-profile-image

  eppo

  Wie niet? Wie wil er ook niet meer een beetje pegels erbij hebben. Hoe meer hoe beter. Misschien kunnen ze er een kerst bonus afdwingen.

Laad alle reacties (45)

Of registreer je om te kunnen reageren.