Home

Achtergrond

Franse uitstootbelasting voorlopig van tafel

Een nieuwe belasting op de uitstoot van broeikasgassen, die op 1 januari in Frankrijk zou worden ingevoerd, voldoet niet aan de wet.

Het Constitutioneel Hof bepaalde dinsdag dat er te veel uitzonderingen zijn gemaakt, waardoor ongelijkheid zou ontstaan tussen verschillende betalers.

Volgens het Hof is 93 procent van de industriële uitstoot uitgesloten van de nieuwe heffing, het gebruik van brandstof daar gelaten. Daardoor hoeven meer dan duizend zeer vervuilende industrieterreinen de belasting niet op te hoesten. Dat bespaart de bedrijven 17 euro per ton uitgestoten broeikasgas.

De regels zouden echter wel de prijzen voor brandstof en het verwarmen van huizen opdrijven. De wet moest er voornamelijk voor zorgen dat consumenten zuiniger met energie om zouden gaan en minder fossiele brandstoffen zouden gebruiken.

De uitspraak van het Constitutioneel Hof is een flinke tegenvaller voor president Nicolas Sarkozy, die groot voorstander is van de nieuwe belastingregel. Premier Francois Fillon gaat in januari kijken hoe de regels aangepast moeten worden. Ook moet de overheid dan een oplossing vinden voor het gat van 4,1 miljard euro dat de belasting slaat in het overheidsbudget.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.