Home

Achtergrond 2 reacties

Franse melkprijs begin 2010 met 3 tot 8 procent omhoog

De Franse melkprijzen gaan in het eerste kwartaal van 2010 met 3 tot ruim 8 procent omhoog vergeleken bij het peil van een jaar geleden.

De 'officiële' melkveehoudersbond FNPL heeft in het landelijk overleg daarmee precies bereikt wat ze wilde. De militantere bonden vinden de verhoging echter lang niet voldoende en dreigen met nieuwe acties.

De Franse melkprijs ligt voor het lopende jaar tussen de 262 en 280 euro per 1.000 liter. Daar komt dit voorjaar 3,1 tot 8,5 procent bij, afhankelijk van het eindproduct van de melk. Dat is afgesproken in de economische commissie voor de melksector CNIEL waarin de FNPL samenwerkt met de organisaties van zuivelbedrijven en coöperaties. De verhoging komt precies overeen met de eisen die de FNPL een paar weken geleden op tafel heeft gelegd.

De Coordination Rurale en de Confédération Paysanne zetten echter in op een melkprijs van 400 euro per 1.000 liter. Deze kleinere bonden wijzen de afspraken dan ook af, net als de organisatie van onafhankelijke melkveehouders; zij dreigen nu met nieuwe acties. De afgelopen weken bezetten zij al melkanalyselaboratoria .

Laatste reacties

 • no-profile-image

  hans

  dat wordt dus 29 ct voor iedereen, behalve voor die cooperaties waar het geld écht op is en die zich niet aan de afspraken houden. En dat tot 31 maart en daarna, stond in het persbericht, kán de prijs nóg hoger worden.
  +95% voor de poeder in NZ en +3 tot 8% voor de boer in Fr ????
  Als voor 27 ct over heel 2009 bijna iedereen aan de grond zit (650 miljoen steun en 1 miljard "goedkope" steunleningen beloofd, die toch wel afgelost moeten worden) dan gaat dit eerste trimester 2010 niet veel lucht geven.
  Dit dreigt fout af te lopen, met zeer ongecontroleerde acties.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Je moet natuurlijk wel kunnen rekenen voor je reageert. DE prijsverhoging voor het eerste kwartaal 2010 is 3 tot 8 % hoger dan de basisprijs van het eerste kwartaal van 2009. Die lag toen op zo'n 31 euro per 100 liter. Dus dat valt nog weer mee. Bovendien hoef je natuurlijk je de steun van Sarko niet aan te nemen. Of heb je liever de 40 cent van de APLI en iedereen rommelt maar wat door?

Of registreer je om te kunnen reageren.