Home

Achtergrond

Foto's Voedingstuinbouw

1. Drie Poolse medewerkers oogsten spruitkool bij Peter Vijverberg in het Zeeuwse Ouwerkerk. Wekenlang stond de oogst op een laag pitje vanwege de vorst. Nu is de grootste zorg dat de temperatuur snel boven de 5 graden uitschiet. De Zeeuw ziet al het hele jaar droevig slechte prijzen voor zijn product, maar de kwaliteit van de spruitkool valt hem gezien de kou in ieder geval niet tegen. Van de 65 hectare waarop Vijverberg spruitkool teelt moet de komende tijd nog 28 hectare worden geoogst. Foto Anton Dingemanse

2. Op het groenteteeltbedrijf van Peter van Osch in het Limburgse Leunen is de oogst van ijsbergsla in volle gang. De oogst gaat redelijk goed, vertelt Peter van Osch, maar de afzet loopt moeilijk. "We oogsten nu de bedekte teelt. Die ijsbergsla moet meer opbrengen, maar we krijgen geen goede prijs. Dat komt vooral door een overschot van ijsbergsla uit Spanje, daar is nog veel van over. In het begin was de prijs nog redelijk, maar hij is flink gedaald." De teler krijgt nu zo’n 20 cent per stuk, dat is maar amper de kostprijs. Van Osch heeft in totaal 70 hectare ijsbergsla. Daarnaast heeft hij ook nog andere gewassen zoals andijvie. De oogst gaat door tot in oktober. Op dit moment is hij elke dag met 22 mensen bezig om de sla van het land te krijgen. De bedekte teelt is er bijna af, daarna gaan ze verder met de sla uit open lucht. Foto Lé Giesen

3. Martien van Wegberg uit het Limburgse Maasbracht zal niet klagen over het bijna afgelopen aspergeseizoen. De opbrengst was misschien niet zo goed als in andere jaren, maar financieel denkt Van Wegberg er dit jaar wel goed uit te komen. "De oogst was heel redelijk, zonder pieken. En de gemiddelde kwaliteit was ook redelijk goed." Het aspergeseizoen houdt meestal op rond 21 juni. Van Wegberg denkt dat hij nog wel een weekje zal doorgaan voordat de laatste asperges gestoken zijn. Foto Twan Wiermans

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.