Home

Achtergrond 4 reacties

Fosfaat in komend jaar beperkend voor mestruimte

Fosfaat is bij de begroting mestruimte 2010 een beperkender factor dan stikstof.

DLV Plant adviseert akkerbouwers daarom een begroting te maken van de aanvoerruimte van fosfaat en stikstof. "Als blijkt dat fosfaat beperkend is kan ruimte gecreëerd worden door het nemen van een grondmonster", zegt DLV Plant in de nieuwsbrief Varia.

"Worden er geen fosfaatmonsters genomen, dan wordt er automatisch vanuit gegaan dat het PW-getal hoger is dan 55. Dit betekent een maximum aanvoer van 75 kilo fosfaat per hectare. De stikstofruimte zal op veel bedrijven hoger zijn dan in 2010." Dat komt met name door de stikstofverbruiksnorm van wintertarwe. Deze is gestegen van 220 kilo naar 245 stikstof per hectare.

Herma van den Pol

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Akkerbouwer

  Er zijn in het verleden veel oorlogen gewonnen door het laten verhongeren van de bevolking. Dit lijkt ook met de boeren te gebeuren, langzaam uitwringen! De onderbouwingen van het gevoerde beleid, staan ver van de praktijk. De onttrekking van mineralen door de meeste gewassen liggen veel hoger als er aangewend mag worden! Dit is roofbouw en zeer slecht voor de kwaliteit! Er word altijd gepraat over duurzaam, maar dit is dodelijk!!!!! Waarom is de crisis ontstaan? Omdat er zeer veel geld aan onzin over de balk gesmeten wordt!!! Daarom moet men duurzaam en dus goed bezig zijn! Laat a.u.b. die verkwistende bestuurders meteen naar huis sturen, voordat ze het hele platteland in bittere armoede hebben gebracht! Het heeft niets met een goed milieu te maken, Maar het zijn de mensen uit een verkeerd milieu!!!

 • no-profile-image

  Henk

  Akkerbouwer, ik heb net e.e.a. uitgelegd over de mestwetgeving op het forum "chauffeur met teveel kippenmest in Duitsland". Te lezen vanaf 2 januari 20.54.

 • no-profile-image

  wouter

  en wanneer beginnen de belangenbehartigers eindelijk eens voor de boeren belangen op te komen in deze vanaf dit jaar moet je ook opeens betalen om aan derogatie mee te mogen doen, je koeien een dag van te voren opgeven voor de lol etc etc. beste collega's wanneer is genoeg genoeg!!

 • no-profile-image

  kritische lezer

  Zolang de LTO het (al of niet terecht) voor het zeggen heeft nooit, beste Wouter! Ze blijven alles uitleveren en zullen dat blijven doen. Allemaal dat lidmaatschap opzeggen dus. ZSM!!

Of registreer je om te kunnen reageren.