Home

Achtergrond

Forse daling bijdrage sector aan Diergezondheidsfonds

Het bedrag dat de rundveesector de komende vijf jaar moet bijdragen aan het Diergezondheidsfonds is fors gedaald ten opzichte van het vorige convenant.

Dat blijkt uit stukken van het Productschap Vee Vlees en Eieren (PVE).

De diverse sectoren dragen bij aan de bestrijdingskosten van de aangewezen dierziekten tot een vooraf bepaald maximum. Boven deze plafonds betaalt de overheid. Voor runderen is het plafond voor de komende vijf jaar vastgesteld op 19,5 miljoen euro. Vorige convenantsperiode lag dit op 93,6 miljoen euro.

Een belangrijke reden voor deze daling is volgens Alfred van Lenthe van het PVE dat uit onafhankelijk onderzoek is gebleken dat de verwachte bestrijdingskosten voor MKZ dalen vanwege een lager ingeschatte introductiekans, het afgenomen aantal bedrijven en de verbeterde structuur in de sector. Daarnaast wordt er volgens Van Lenthe bij het vaststellen van het plafond niet meer gekeken naar het plafond in de varkenssector. Dat gebeurde eerder nog wel vanwege te weinig gegevens over het uitbreken van dierziektes in de rundveesector.

Of registreer je om te kunnen reageren.