Home

Achtergrond

Fonterra verwacht veel van weinig bekend verdrag

Fonterra denkt te kunnen profiteren van een vrijhandelsverdrag tussen landen rond de Stille Oceaan nu ook de VS toetreedt.

Europese competitie wordt mogelijk buiten de deur gehouden. Dat blijkt uit een verklaring van de Nieuw-Zeelandse coöperatie. Fonterra is zeer teleurgesteld over het uitblijven van een nieuw WTO wereldhandelsverdrag. Landen rond de Stille Oceaan besloten al in 2005 zich te wapenen tegen het uitblijven van een wereldwijd verdrag, en zoeken regionale integratie.

Gekozen werd voor een verdrag, het Trans Pacific Economic Partnership (TFP). In eerste instantie namen alleen Nieuw-Zeeland, Australië, Singapore, Brunei, Peru, Vietnam en Chili deel. China houdt de boot af, maar de Amerikaanse president Obama heeft nu aangekondigd dat de VS deel wil nemen.

"TFP zal een belangrijke doorbraak zijn in het internationale handelsbeleid, tenminste wanneer de onderhandelingen succesvol zijn", aldus Ken Geard, handelsvertegenwoordiger van Fonterra. "De VS is na China de belangrijkste exportmarkt voor Nieuw-Zeeland."

Vorig jaar exporteerde Nieuw-Zeeland 153.000 ton zuivelproducten naar de VS. Het betreft voornamelijk producten waar een hoge marge op zit zoals kaas, caseïne en eiwitconcentraat. Fonterra geldt als 's werelds grootste zuivelexporteur.

Voor de VS kan het TFP volgens handelsonderhandelaar Ron Kirk grote voordelen opleveren. Zo ligt de VS periodiek in de clinch met Japan, Zuid-Korea en Taiwan over de voorwaarden bij de invoer van rundvlees. Vooralsnog heeft de VS alleen met Singapore een vrijhandelsverdrag.

Of registreer je om te kunnen reageren.