Home

Achtergrond 1 reactie

Foliumzuur helpt tegen hartafwijkingen

Het slikken van foliumzuur helpt tegen aangeboren hartafwijkingen.

Tot die conclusie komen kindercardioloog Ingrid Beijnum en epidemioloog Hermien de Walle die er onderzoek naar hebben gedaan. Volgens de onderzoekers hebben vrouwen die rond de conceptie foliumzuur nemen 20 procent minder kans op een kind met een hartafwijking. Dat maakte het Universitair Medisch Centrum Groningen vrijdag bekend.

Een hartafwijking is de meestvoorkomende aandoening bij baby's. Van de 180.000 kinderen die jaarlijks in Nederland worden geboren, heeft een op de honderd een aangeboren hartafwijking.

Van foliumzuur was al bekend dat het de kans op bijvoorbeeld een kind met een open ruggetje en andere aangeboren afwijkingen verkleint. Hoewel medici het slikken van foliumzuur rond de conceptie sterk aanbevelen, is nog niet iedereen ervan op de hoogte. Vooral laagopgeleide vrouwen en vrouwen van allochtone afkomst kennen het belang niet, aldus het UMCG.

Beijnum (UMC St Radboud) en De Walle (UMCG) analyseerden voor hun onderzoek gegevens van de Noord-Nederlandse database Eurocat. Hierin staan alle sinds 1981 in het noorden van het land geboren baby's met een aandoening.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gekke henkie

    en enten tegen Q-koorts.

Of registreer je om te kunnen reageren.