Home

Achtergrond 3 reacties

"Fokwaarden onafhankelijk publiceren"

Het zou goed zijn om de fokwaardeschatting onder te brengen in een onafhankelijke stichting.

Daarbij heb ik de voorkeur voor een onafhankelijk bestuur. Dat zegt Siem-jan Schenk, voorzitter van de LTO-vakgroep melkveehouderij. Hij geeft aan in de huidige opzet nog geen voorkeur voor een partij te willen uitspreken.

Schenk heeft met zowel het nieuwe NVO-bestuur als met vertegenwoordigers van CRV, Alta en KI-Kampen gesproken hoe verder te gaan. De drie laatstgenoemde fokkerijorganisaties zijn uit de NVO  gestapt en willen de fokwaardeschatting in een nieuwe stichting onderbrengen. Om de onafhankelijkheid te waarborgen hebben ze de WUR benaderd. Fokkerijdeskundige Roel Veerkamp van de WUR is daarom aangesteld als coördinator van de stichting. De overgebleven NVO-leden willen ook met de fokwaardeschatting doorgaan.

"Het is niet in het belang van de sector als er meerdere partijen ontstaan die met een eigen fokwaardeschatting komen", zegt Schenk. Het is volgens hem belangrijk dat er duidelijkheid komt naar de rundveehouders. Het is volgens hem ook naar het buitenland toe verwarrend om niet met een geluid naar buiten te treden. Een geheel onafhankelijke stichting zou de oplossing kunnen bieden. In hoeverre de NVO en de nieuwe stichting een 'onafhankelijk' bestuur willen installeren is echter onduidelijk.

Secretaris bij het Productschap Vee en Vlees, Jos Jongerius, geeft aan dat de mening van de melkveesector zwaar door het productschap wordt meegewogen in het toekennen van de licentie voor fokwaardeschatting. Jongerius hoopt voor de kerst te kunnen meedelen of de nieuw opgerichte stichting een licentie voor fokwaardeschatting krijgt. Of de NVO haar licentie kan behouden zal naar verwachting in de eerste maanden van 2010 bekend worden gemaakt. De indexdraai in januari zal volgens Jongerius gewoon door de NVO worden uitgevoerd.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Man

  Misschien was een onafhankelijk stamboek wel niet zo gek geweest.......

 • no-profile-image

  melkveehouder

  De door Wageningen ontwikkelde inet heeft al meer dan genoeg kapot gemaakt aan onze koeien, het inkruisen met exotische rassen is niet voor niets zo populair. Laat wageningen zich er alstublieft niet mee gaan bemoeien, die hebben toch geen voeling met de praktijk

 • no-profile-image

  jonge boer

  Als dit niet onafhankelijk word geregeld, gaan ze binnen de kortste keren weer vechtend over straat.
  Ik vindt het idee om dit bij WUR neer te leggen niet zo'n slechte!
  In elk geval geen bestuur met mensen van belanghebbende KI organisaties.

Of registreer je om te kunnen reageren.