Home

Achtergrond 15 reacties

Film op klimaattop over effect vleesproductie

Alle ogen zijn dezer dagen gericht op de Klimaattop in Kopenhagen. De Nicolaas G. Pierson Foundation, het wetenschappelijk bureau van de Partij voor de Dieren, hoopt dat er vandaag in Kopenhagen in de marge van de top ook wordt gekeken naar hun film, Meat the Truth.

De film vestigt de aandacht op de broeikassen die vrijkomen door de veehouderij. De Nicolaas G. Pierson Foundation zegt voor de productie de beste beschikbare wetenschappelijke informatie te hebben gebundeld. De film is bedoeld als aanvulling op eerdere klimaatfilms, die wel duidelijk maakten dat de aarde opwarmt, maar de rol van de intensieve veehouderij buiten beschouwing lieten.

Volgens Meat the Truth speelt de veehouderij wereldwijd een grotere rol bij de opwarming van de aarde dan alle auto’s, vrachtauto’s, schepen en vliegtuigen samen. Een melkkoe stoot net zo veel broeikasgas uit als vierenhalve auto, is de boodschap. Zo krijgt de kijker voorgerekend dat als alle Nederlanders zouden besluiten drie dagen per week geen vlees meer te eten, dit net zo veel broeikasgas in de lucht scheelt als wanneer 3 miljoen auto’s van de weg worden gehaald.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Herman Schober

  Ja, mensen, ik kan mij voorstellen dat deze boodschap niet bij de meesten van jullie in vruchtbare aarde valt. Maar de cijfers en feiten in deze film genoemd zijn minutieus nagerekend door o.a. de Wageningen Universiteit en men heeft ze niet onderuit kunnen halen. Ja, Hans Koster uit Kollum, elke politieke partij kan een wetenschappelijk bureau oprichten. dus ook de PvdD. Sterker nog, ze worden zelfs gesubsidieerd! Erg hè? Nou, ik ben er maar wat blij mee. Het werd hoog tijd dat het geluid van protest tegen de vee-industrie in de wereld wordt gehoord. Respect voor en mededogen met dieren zijn nu een maal begrippen die op zeer gespannen voet staan met de intensieve veehouderij. Het verzet tegen deze vorm van uitbuiting en onnodig dierenleed zal steeds sterker worden. De waanzin van de voorgenomen doding van gezonde geiten zal nog veel mensen over de streep trekken omdat ze beseffen dat de grens van de beschaving al lang is overschreden gezien de manier waarop het dier louter als een productiefactor fungeert. Steeds meer menen zullen steeds vaker minder of geen vlees gaan eten omdat het dierenleed, de milieuvervuiling, het wereldvoedselprobleem, de bio-diversiteit, het drinkwaterpobleem niet meer ontkend en gebagatelliseerd kan worden. Het roer gaat om!!!!

 • no-profile-image

  gerda verburg

  maar wat nu als het nu echt zo ,is bedoel als het onomstootelyk bewezen kan worden .voel ik me daar als koeien boer toch niet zo prettig bij

 • no-profile-image

  frans

  het is niet te begrijppen dat de mensen nog een stuk vlees willen eten ze moesten vleeseten gewoon verbieden het is trouwens puur ongezond en er mankeerd altijd wat aan het vlees
  ( mond en klauwzeer,,dioxinevergifteging,,q koorts)
  waneer vlees zo goed zou zijn voor een mens dan zouden topsporters wel meer vlees eten maar die eten totaal geen vlees

 • no-profile-image

  h.wouters@kollumerland.nl

  Kan iedereen een wettenschappelijk bureau in het leven roepen?
  Daar zou ik als wetenschaper niet blij mee zijn! Voor met het ontbreken van een electoraad binnen deze partij!

 • no-profile-image

  Hans

  In de eerste plaats, Hoog geachte geitenboeren ook vanuit het verre Brasil wil ik u condoleren met het verlies van uw geiten. Voor Nederlandse boer en burger een zware beproeving. Aan Brazilianen niet uit te leggen, ook al probeer je het ze begrijpen je niet. In de tweede plaats, koeien en alle andere dieren en mensen ook, eten geen fossiele brandstoffen of grondstoffen, hoe je het wilt noemen. Net zo goed als je hout verbrand, stoot je wel CO2 uit, maar deze is neutraal, omdat het hout eerst CO2 uit de lucht opnam om te groeien. Zo ook met het voer van de koe. dit heeft om te kunnen groeien ook eerst CO2 uit de lucht opgenomen. Als nu tijdens het vertering proces ook methaan vrijkomt, heeft dit methaan geen fossiele oorsprong, dit methaan oxideert weer tot CO2 en de cirkel is rond. Auto's en andere energie opwekking gebruiken fossiele brandstoffen en dit brengt CO2 in de lucht wat miljoenen jaren in de bodem heeft gezeten. Dit verbranden van fossiele brandstoffen stoot de CO2 uit die verantwoordelijk is voor het broeikaseffect. Waar kan ik die film ergens vinden? Ik wil hem tijdens de volgende barbecue aan mijn Braziliaanse vrienden vertonen.

 • no-profile-image

  Leen

  Wetenschap en PvdD ?????

  P R O P A G A N D A !

 • no-profile-image

  Peter. F

  Nog even en die linkse rakkers bepalen wat ik mag eten en hoeveel ik mag autorijden waar gaat dit heen....
  Ik zadel hun toch ook niet op met mijn probleem. Als hun graag op een sojaboon willen kauwen dan doen ze dat maar, maar mij zeker hiermee niet lastig vallen!!!

 • no-profile-image

  koetje

  Zeg huh? uit worldwide mogen we in het buitenland wel broeikasgassen produceren dan?Ik heb een veel beter idee;als jij en jouw vriendjes nou eens iedere dag een half uurtje even de adem gaan inhouden dat scheelt ook een hoop CO2 en dan is het ozongat zo weer dicht.Je krijgt het hooguit eventjes benauwd maar dat is zo weer voorbij; je moet tenslotte ook wat overhebben voor het milieu

 • no-profile-image

  Hans

  Gerda, Als stro op het land verrot of als de bladeren van de bomen, in de herfst op de grond gevallen, verrotten, of als je de wc doorspoeld, overal waar maar het element koolstof in zit, geeft CO2, is niks mis mee want het is CO2 uit de natuurlijke kringloop, het is geen CO2 afkomstig van het verbranden van gas of benzine of diesel. Als je deze fossiele brandstoffen verbrand dan komt er CO2 in de atmosfeer die miljoenen jaren in de bodem heeft gezeten in de vorm van olie of gas. en deze "extra" CO2 is de oorzaak van het broeikas effect. De film Meat the Truth is de koeien de schuld in de schoenen schuiven, van wat door het verbranden van olie of gas veroorzaakt wordt. Het meeste rundvlees komt bij ons van weilanden waar het te risicovol is om soja of andere gewassen te telen. Dus als je dit vlees niet eet, moet er een vleesvervanger geteeld worden, jawel, weer de soja, en verhoog je de druk op de ontbossingen van de Amazone. Maar dat staat natuurlijk niét in de film Gerda, ik hoop dat ik je twijfels heb weggenomen, en gooi maar een lekker "braziliaans" stukje vlees in de pan.

 • no-profile-image

  huh?

  inderdaad koetje uit boe, je hebt gelijk, maar ik heb een betere manier: waarom pakken alle boeren in nederland niet gewoon hun biezen en gaan in het buitenland boeren, daar is (nu nog ) meer dan zat plaats voor vooruitstrevende boeren zoals de nederlandse boer. Ik weet dat velen dit niet willen horen, maar het is toch wel duidelijk dat: A: de nederlandse regering geen verstand heeft, of B:net wel verstand heeft en de boeren hebben de hint nog niet door (de hint dat nederland te klein is geworden en dat de boeren geen plaats meer hebben).
  Mischien als we allemaal geimmigreerd zijn dat ze er een keertje achter komen hoeveel de boeren aan de economie bij dragen (lees: draagden) . Kunnen ze alles gaan importeren, is de prijs van landbouwprodukten voor die paar weiland-beheer-natuurpark boeren die overzijn gebleven tenminste ook goed.
  Ik zou wel oppassen waar ik heen ging, NObama is ook niet te vertrouwen, maar de wereld is groot genoeg en er is land genoeg, alleen niet in nederland.

 • no-profile-image

  happy

  Ach herman is terug met zijn gezwam. Dat filmpje van die terroristische en criminele organisatie is allang en zeer breed onderuit gehaald door vele andere onderzoeksinstellingen dus kortom, meet de trut is een grote leugen. Trouwens hoe wil je voedel gaan verbouwen zonder uitstoot en verliezen ?? Vraag er alrijd naar maar krijg nooit antwoord van de miliuemaffia. Hoe wil jij in 2050 de wereld gaan voeden zonder boeren ?????

 • no-profile-image

  ?

  Frans wat een vergelijking,geniaal,ben je daar nu zelf op gekomen.
  Tjonge.... verdiep je eens voor dat onzin uitkraamt

 • no-profile-image

  realist

  Het wetenschappelijk bureau van de PVDD...
  Klinkt heel onafhankelijk

 • no-profile-image

  Henk

  Volgens PdvD wordt soja melk en vleesvervangers gemaakt van soja die Niet is geteeld op velden waar oer bossen zijn weg gebrand. De veehouderij gebruikt natuurlijk soja die op velden is geteeld waar de oerbossen WEL zijn weggebrand. Zeker ook wetenschappelijk onderzocht!?

 • no-profile-image

  koetje

  Ja maar een dergelijke boodschap zal velen als muziek in de oren klinken en hier trek je wel stemmen mee;het is aan ons om het tegendeel te bewijzen en niet zoals altijd een beetje passief aan de zijlijn staan te schreeuwen.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.