Home

Achtergrond

Farm Dairy boekt flink hogere winst over 2008

Zuivelproducent Farm Dairy in Lelystad heeft vorig jaar een aanzienlijk beter resultaat geboekt dan in 2007.

Dit blijkt uit het onlangs gedeponeerde jaarverslag. Het netto-resultaat over 2008 bedroeg 7,5 miljoen euro na belasting, tegen bijna 1,2 miljoen over 2007. De winst over 2008 blijft volgens het jaarverslag binnen het bedrijf.

Farm Dairy is sinds 2002 deels in handen van Campina en sinds eind 2008 van FrieslandCampina. Het aandeelhouderschap van Farm Dairy is in handen van de Coöperatieve Zuivelinvesteerders te Oudenhoorn. De belangrijkste deelnemers daarin zijn Gerrit de Bruijne en FrieslandCampina.

Over de verwachtingen over 2009 worden in het jaarverslag 2008 geen uitspraken gedaan. In 2008 waren de melkprijzen nog relatief hoog en waren ook de marges in de dagverse zuivel nog aardig goed. Dit jaar zijn de melkprijzen laag geweest en is ook de concurrentiestrijd in de markt voor dagverse zuivel keihard geweest. Dat komt niet alleen door de slechte zuivelmarkt op zich. Er is ook sprake van overcapaciteit bij de producenten van dagverse zuivel en eigenlijk een teveel aan spelers.

Deze situatie is nog verergerd doordat inkoopcombinaties van de grote supermarkten afgelopen jaar steeds meer over de grens zijn gaan inkopen, met name in Duitsland en België.

Of registreer je om te kunnen reageren.