Home

Achtergrond 2 reacties

FAO: suikervoorraad krimpt verder

De suikerproductie in de wereld herstelt enigzins dit seizoen 2009/2010. Maar volgens de wereldvoedselorganisatie FAO blijft de productie lager dan het verbruik.

Daarom slinken de wereldwijde suikervoorraden, schrijft de FAO in de Food Outlook, een publicatie over de wereldvoedselsituatie. De FAO schat dat de wereld dit seizoen, dat is gestart op 1 oktober en eindigt op 30 september 2010, in totaal 159,7 miljoen ton suiker oogst. Dat is 3,2 procent meer dan in seizoen 2008/2009. Het verbruik stijgt met 1,1 procent naar 162,6 miljoen ton.

De productie stijgt door de gunstige weersomstandigheden, stelt de FAO. “Bovendien is de productie vergroot door de hoge prijs. Maar dit seizoen bedraagt het tekort nog altijd 3 miljoen ton.”

Als gevolg daarvan slinken de voorraden opnieuw. Eind september 2008 had de wereld nog 79,9 miljoen ton suiker op voorraad. Dat is meer dan de helft van het verbruik. Eind oktober volgend jaar is de voorraad gekrompen naar 68,4 miljoen ton. Dat is 42 procent van het jaarverbruik.

De tekorten jagen de prijzen op, constateert de FAO. Eind augustus bereikte de suikerprijs een recordhoogte. Sindsdien zijn de suikerprijzen wat gedaald, stelt de FAO. “Maar half november waren de suikerprijzen nog steeds hoog.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  sjeng

  Er is nog te veel suiker. Er moest zo weinig suiker zijn dat ze gingen bedelen dat wij in europa weer meer suiker moeten gaan telen. Als dat zo is moeten we nog minder zetten (wereldwijd). Dan krijgen we ten minste loon naar werken.
  De wereld is kotsgek: 1 miljard mensen hebben honger en er is te veel graan? Ontwikkelingsgeld geld gaat naar projecten om landbouw op te zetten en worden vaak voor een select groep mensen gebruikt (wapens). De politiek is dom of corrupt

 • no-profile-image

  Bietenteler

  Recordhoge suikerprijzen???? Jammer dat wij dat als bietentelers niet merken.

Of registreer je om te kunnen reageren.