Home

Achtergrond 1 reactie

FAO: graanvoorziening wereld is verbeterd

De verhouding tussen de graanvoorraad op de wereld en het verbruik blijft dit seizoen boven het meerjaarlijks gemiddelde.

Daaruit blijkt volgens wereldvoedselorganisatie FAO dat de graanvoorziening er beter voorstaat dan een paar jaar geleden.

De FAO meldt in de Food Outlook, een rapport over de wereldvoedselsituatie, dat de stock-to-use verhouding dit seizoen uitkomt op 22,8 procent. Dat betekent dat de voorraad aan het einde van het seizoen 2009/2010 voldoende is om 22,8 procent van het jaarverbruik te dekken. Eind vorig seizoen lag de verhouding op 22,7 procent en het jaar daarvoor op 19,5 procent. ”Dit geeft aan dat de voedselzekerheid voor graan is verbeterd”, stelt de FAO in het rapport.

Graanprijs

Ook de graanprijs gaat volgens de FAO naar een meer acceptabel niveau voor de voedselvoorziening. De FAO-graanprijsindex is over januari tot en met november dit jaar uitgekomen op 174, waarbij de gemiddelde prijs van 2002 tot en met 2004 op 100 is gesteld. Vorig seizoen lag de prijsindex op 238. De graanmarkt is beter in balans gekomen, stelt de FAO. ”De graanprijsindex ligt 40 procent lager dan tijdens de piek in april 2008.”

De graantelers krimpen het areaal volgend jaar in, verwacht de FAO. ”Dat komt door de lagere prijsverwachting. In de EU, Rusland en de landen rond de Zwarte Zee krimpt het areaal gerst. In de VS hebben de boeren vooral minder wintertarwe gezaaid.”

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    De FAO komt steeds met andere berichten,daarin staat dat de consumentenprijs te hoog ligt in arme landen en dat de honger toeneemt,dat heeft gewoon te maken met de koopkracht in die landen,waar een europese boer niks aan kan doen,in die arme landen wordt het geld vaak niet goed verdeelt door de leiders of dictators

Of registreer je om te kunnen reageren.