Home

Achtergrond

Export stabiliseert, uitvoer glasgroente neemt toe

De export van groente en fruit tot en met oktober is afgevlakt ten opzichte van de vorige negen maanden.

Daarmee is de lichte groei die vorige maand te zien was ten opzichte van 2008 verdwenen. Groeide de uitvoer in de eerste drie kwartalen van 2009 nog 4 procent ten opzichte van 2008, een maand later is de uitvoer weer gelijk aan dezelfde periode in 2008.

Opvallend is dat de exportvolumes van glasgroente blijven toenemen, zoals tomaat (+13 procent), komkommer (+3 procent), paprika (+11 procent) en aubergine (+11 procent). Dalingen zijn te zien bij peer, appel, champignon, witte en rode kool, prei en sperziebonen. In september en oktober is de uitvoer van peer wel aangetrokken, maar niet genoeg om de achterstand uit de eerdere maanden in te lopen. De uitvoer loopt daardoor bijna eenderde achter. Met grote Europese voorraden is het de vraag of die achterstand wordt ingelopen. Voor peren lijkt dat aannemelijker dan voor appels.

Op landenniveau valt op dat de export naar Rusland met bijna eenderde is gedaald. Russen kochten minder hardfruit, tomaat, komkommer en witte kool, maar wel meer paprika en aubergine.

De uitvoer naar Duitsland is 4 procent gestegen, van 800 naar 832 miljoen kilo. Er ging minder prei, hardfruit en sluitkool naartoe, maar wel meer glasgroente en spruitkool. De uitvoer naar Groot-Brittannië nam juist 4 procent af, naar 319 miljoen kilo. Britten importeerden minder paprika, sla, witte kool, prei en peer, maar wel meer appel en tomaat.

De export van Nederlandse paprika naar de VS nam tot en met oktober toe, maar zal door een boycot waarschijnlijk afnemen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.