Home

Achtergrond

Export primeuraardappelen daalt opnieuw in Frankrijk

De Franse export van primeuraardappelen is van april tot en met oktober uitgekomen op 232.000 ton.

Vorig jaar kon Frankrijk nog 246.900 ton van deze nieuwe aardappelen uitvoeren, in 2007 lag de export zelfs op 293.800 ton.

Volgens een overzicht van het aardappelschap CNIPT is vooral de uitvoer naar de groot-afnemers Spanje en Portugal ingezakt. Spanje komt dit jaar op 47.500 ton, vergeleken bij 79.500 ton vorig jaar. Portugal zit met een afname van 23.900 ton op de helft van het niveau van een jaar geleden.

Aan de andere kant is de export naar Italië fors toegenomen van 37.900 naar 66.000 ton. Ook België kocht meer primeuraardappelen in Frankrijk. De uitvoer naar België steeg van 42.900 naar 53.500 ton. Nederland importeerde volgens het CNIPT dit jaar 7.500 ton en vorig jaar 6.900 ton primeuraardappelen uit Frankrijk.

De Franse aardappelsector maakt zich al enkele jaren zorgen over de afnemende teelt en afzet van primeuraardappelen. Volgens het
CNIPT vormen die een welkome afwisseling in het teeltprogramma voor de aardappelproducenten.

De organisatie heeft op de Franse thuismarkt een consumentenonderzoek laten uitvoeren. Daaruit blijkt dat de Fransen de primeuraardappelen vooral als vers, van hoge kwaliteit en smakelijk beoordelen. Omdat minder dan één op de twee gezinnen deze aardappelen regelmatig koopt, denkt het aardappelschap dat er nog een forse potentiële markt ligt. Die zal de komende tijd dan ook met grote reclamecampagnes bewerkt gaan worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.