Home

Achtergrond

Export bloemen en plant licht gestegen

De exportwaarde van bloemen en planten komt tot en met november uit op bijna 4,5 miljard euro. Dat is ruim 4 procent minder dan in 2008.

De achterstand slinkt, maar er is nog geen omslag naar structureel herstel van de vraag.

November was sinds ruim een jaar voor het eerst weer eens een maand, waarin zowel met snijbloemen als met pot- en tuinplanten een groei werd gerealiseerd. Dit blijkt uit de exportstatistieken van HBAG Bloemen en Planten.

Het effect van de koersdalingen van vooral pond en roebel is nog niet uitgewerkt. Door de combinatie met vraaguitval blijft de bloemen- en plantenexport moeizaam. November was de tweede achtereenvolgende maand waarin, voor het eerst na een lange periode, weer een plus in de exportomzet werd gehaald. Maar dat is een hele fragiele. Als de huidige trend doorzet, eindigt de exportomzet van het vierde kwartaal van dit jaar in de plus. In het vierde kwartaal van vorig jaar kromp de exportwaarde met 8 procent. Die krimp zette versterkt door in het eerste kwartaal dit jaar, dat een daling liet zien van 12 procent. Halverwege dit jaar was de achterstand nog 6 procent.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.