Home

Achtergrond 1 reactie

Europese wortelmarkt verbetert dankzij winterweer

De afzet van winterpeen is bij Albert Heijn met 25 procent gestegen sinds het begon te vriezen.

Volgens de agrarische informatiedienst Agreste versterkt het slechte weer ook in Frankrijk de vraag naar peen. In Nederland steeg de vraag voornamelijk dankzij de sneeuw die de afgelopen dagen viel. De peen gaat weg als ingrediënt van hutspot en voor neuzen van
sneeuwpoppen, zo meldt de Gelderlander.

Aan de peenoteringen in Middenmeer is ook te zien dat de vraag vanuit de importerende landen toeneemt. De notering van B-peen steeg van 9 tot 10 euro naar 10 tot 12 euro per 100 kilo. De notering voor C/D peen steeg van 9 tot 10 euro naar 10 tot 12 euro.
In Nederland stopte de vroege worteloogst toen het begon te vriezen. In Frankrijk is deze nu pas afgelopen. De oogst in Frankrijk liep vertraging op doordat er veel regen viel.

Wortelproducerende landen

Afgelopen seizoen werd in Frankrijk 323.000 ton geoogst. Dat is 8 procent meer dan een jaar eerder. Dit komt onder meer doordat het areaal met 2 procent toenam.

Daarmee komt Frankrijk op de derde plaats van wortelproducerende landen. Nederland staat een positie lager. Polen en Engeland zijn de grootste wortelproducenten.

Ook in Frankrijk merkte ze dat de wortelmarkt veel slechter is dan vorig jaar. Toen was het prijsniveau heel hoog. De telersprijs voor wortelen ligt op dit moment 13 procent onder dat van 2008. Toch is deze nog wel 3 procent hoger dan het vijfjaarlijkse gemiddelde, zo meldt het Franse Agreste.

De worteloogst in Frankrijk is de laatste weken bemoeilijkt door de zware regenval. Aan de andere kant zorgden de relatief hoge temperaturen voor vraag. Dit hield de markt tot nu toe in evenwicht. Daarvoor waren er een aantal maanden waarin de wortelprijzen door weinig vraag flink onder druk stonden.

Herma van den Pol

Eén reactie

  • no-profile-image

    Westbrabander

    Je zou ze maar aan de voedselbank gegeven hebben afgelopen zomer.

Of registreer je om te kunnen reageren.