Home

Achtergrond

Erwtenteler moet minder gaan telen

Door een overaanbod en teruglopende export heeft de verwerkende industrie de erwtenteler in de tang.

Voor Guy Depraetere, secretaris van het Algemeen Boerensyndicaathet Boerensyndicaat in België, reden om te pleiten voor minder areaal.

Een groot aanbod erwten en afnemende export zorgde voor een slecht seizoen voor de Belgische groentenindustrie. Voor het opgelopen verlies moeten de boeren opdraaien in komend seizoen. Daarom besliste de groentenindustrie om:

1. De contractprijs voor erwten terug te brengen tot het niveau van 2007. Dit betekent zo maar eventjes een daling met 21 procent, ondanks de hogere productiekosten en de hoge productierisico’s.

2. Daarbovenop komt nog dat er terug een maximumniveau is ingesteld van 1.900 euro per hectare, waarboven de afnemers de keuze hebben om de erwten aan een vrije prijs af te nemen. Het instellen van een maximumniveau betekent dat de teler niet kan profiteren van een goede opbrengst, maar wel moet incasseren wanneer de opbrengst laag blijkt uit te vallen.

3. De minimumprijs van 1.375 euro per hectare als vergoeding voor de teler bij niet kunnen oogsten door de schuld van de koper, is gelijk gebleven.

Bij een bespreking met de industrie stelden de landbouworganisaties dat een beperkte prijsdaling met 7 procent door de landbouworganisaties nog haalbaar was, maar meer niet. Eventueel een areaaldaling, maar geen prijsdaling. Als er gerekend wordt met een minimum arbeidsinkomen van 500 euro, wat absoluut niet overdreven is, moet een financiële opbrengst gehaald worden van 2.135 euro per hectare om uit de kosten te raken.

De gemiddelde opbrengst van de laatste zes jaren wees op 6,8 ton per hectare. Zo kom je dus aan een nodige prijs van 314 euro per ton, wat een stuk hoger is dan de contractprijs van 260 euro perton die de industrie nu aanbiedt.

Conclusie is dat de teler nog meer dan ooit aandacht moet hebben voor de kostprijs van zijn teelten. Het heeft immers geen zin om teelten te verbouwen waar men bij voorbaat al weet dat er niets aan verdiend kan worden. Laten we daarom de rem zetten op het areaal.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.