Home

Achtergrond

Ergste fileleed door sneeuw achter de rug

Langdurige sneeuwval heeft vandaag in de ochtendspits tot een flinke verkeerschaos geleid.

Op het hoogtepunt stond er volgens gegevens van de ANWB 671 kilometer file op de snelwegen. Daarmee was het de op vier na drukste spits ooit. Rond tien uur was het ergste fileleed geleden. Wel was op veel plaatsen het trein- en busverkeer nog ontregeld.

De sneeuwellende is volgens het KNMI nog niet voorbij. Het neerslaggebied dat in de nacht van woensdag op donderdag in oostelijke richting over het land trok, trekt naar verwachting in zuidwestelijke richting terug. Omdat dat tergend langzaam gaat, kan tot in de avond op sommige plaatsen nog veel sneeuw vallen. Het KNMI waarschuwt bovendien voor dichte mist.

Rijkswaterstaat had enkele honderden strooiwagens ingezet. Ook waren sneeuwschuivers in de weer om de snelwegen begaanbaar te houden. De wegbeheerder adviseerde automobilisten pas na de ochtendspits op pad te gaan.

Vooral in het noorden van het land leidde de sneeuw desondanks tot grote verkeersoverlast. In Friesland gebeurden tientallen ongelukken. Zeker 25 vrachtwagens raakten van de weg. De A28 tussen Groningen en Assen is door sneeuwduinen nauwelijks begaanbaar. Ook rond Utrecht stond het verkeer muurvast. De langste file (84 kilometer) stond tussen Arnhem en Reeuwijk.

Op veel trajecten konden minder treinen rijden omdat wissels waren dichtgesneeuwd. Dat probleem deed zich vooral voor in Zuid-Holland en in Friesland. Maar ook het treinverkeer tussen Den Dolder en Baarn lag plat. Vertragingen liepen op sommige trajecten op tot meer dan een uur. In de drie noordelijke provincies lag het busverkeer helemaal stil.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.