Home

Achtergrond 9 reacties

Emissiearme stallen melkveehouderij in 2012 verplicht

De melkveehouderij krijgt vanaf 2012 de verplichting om emissiearme stalsystemen te gebruiken.

Dat staat in het Actieplan ammoniak veehouderij, dat minister Jacqueline Cramer (Vrom) naar de Kamer heeft gestuurd.

De verplichting lijkt in eerste instantie alleen te gelden voor alle nieuw te bouwen stallen. Het Besluit huisvesting geldt nu alleen voor nieuwe stallen van bedrijven die hun koeien het hele jaar op stal houden.

Welke stalsystemen worden aangemerkt als emissiearm is overigens nog niet duidelijk. De huidige emissiearme systemen pakken nadelig uit voor het dierenwelzijn (pootproblemen), en zijn daarom minder geschikt.

Vrom wil derhalve de ontwikkeling van nieuwe systemen bevorderen. Daartoe wil het tijdelijk systemen opnemen met een wat hogere emissie op de lijst van toegestane systemen (Rav-lijst).

De melkveehouderij is tot nu toe voor een groot deel vrijgesteld van het Besluit huisvesting. In 2001 werd besloten eerst te kijken of voldoende emissiereductie gehaald zou kunnen worden uit een verlaging van het ureumgetal in de melk. Dat is echter niet gelukt.

Vandaar dat minister Cramer nu ook stalmaatregelen wil in de melkveehouderij. Begin 2010 komt ze met een nadere uitwerking van de plannen, kondigt ze aan.

Lees ook Bestaande stallen gefaseerd emissiearm

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  varkenshouder

  Waarom hoeven bestaande rundveehouderijbedrijven er niet aan te voldoen en is dit bij bestaande varkenshouderijbedrijven wel zo ???? Er wordt dus alweer met twee maten gemeten.

 • no-profile-image

  fryske boer

  Jamer van het geld over enige jaren zal blijken dat het hele broeikasverhaal een onzinnige hype is geweest !

 • no-profile-image

  Veehouder

  Zolang de overheid met plannen maken bezig is kunnen we nooit aan de wensen van de overheid voldoen. Cramer plas bewust naast het potje.

 • no-profile-image

  happy

  Dat komt door de LTO lobby, die heeft ingestemd met de NH3 maatregelen (zie verkapte reactie annechien) om zo de varkenshouderij in te zetten als wisselgeld

 • no-profile-image

  varken

  bij deze worden de dieren van hun vrijheid beroofd. het is puur discremienatie. en wanneer zijn de mensen verplicht hun emissie te verminderen. deze stoten net zoveel uit als de dieren. dus mensen alle maal binnen blijven en lucht wasser plaatsen in huizen en bedrijven. dan kunnen de dieren ook leven .

 • no-profile-image

  piet

  hoe kun je nouw iets zinnigs verwchten uit den haag ze kunnen zlef nog maar net buiten hun BROEK PISSEN

 • no-profile-image

  pietje

  met twee maten gemeten?? kunnen ze uberhaupt wel meten in den haag ?? Denk dat ik ze maar eens een (last minute) zakjappaner kadeau doe voor sinterklaas !!!!

 • no-profile-image

  J.L>

  Jammer dat de melkveehouderij op moet draaien voor de groei van de IV. In 1980 waren er 2,5 mln koeien en nu volgens de laatste cijfers van het CBS in 2009 nog maar 1,5 mln melkkoeien. Tja, dat had LTO moeten gebruiken om ammoniakreducerende maatregelen af te wenden. Jammer dat varkenshouders vinden dat melkveehouders ook voor bestaande stallen aanpassingen moeten uitvoeren. Want dan vergeten ze dus even voor het gemak, dat de melkveehouderij alleen maar gekrompen is. I.t.t. de expansieve groei van het aantal varkens en kippen.

 • no-profile-image

  Hans

  Het was ook voor melkveehouderij natuurlijk te voorzien, daarnaast is er in Natura2000-gebieden ook behoefte om te reduceren.
  En voor varkenshouder M, toen voor varkensstallen lagere emissienormen gingen gelden was dat eerst voor nieuwe stallen en later (met een overgangstermijn die nu afloopt) ook voor bestaande stallen. Zou dat bij melkvee niet volgen denk je?

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.