Home

Achtergrond

Eigen risico zorg levert niet veel op

Het eigen risico in de zorgverzekering levert maar weinig op.

Door een eigen risico zouden verzekerden minder snel naar de dokter stappen, maar voor chronisch zieken en ouderen gaat dit niet op. Zij geven zoveel uit aan zorg dat ze sowieso al meer dan het eigen risico kwijt zijn.

Dat staat in een terugblik op de nieuwe zorgverzekering, die vandaag is verschenen. Sinds 2008 geldt er een eigen risico, die dit jaar op 155 euro lag. Om ook een rem op de zorguitgaven van zieken en ouderen te zetten, zou het eigen risico pas vanaf een bepaald bedrag aan zorgkosten kunnen beginnen, afhankelijk van de leeftijd, suggereren de onderzoekers die de zorgverzekering evalueerden.

Maar minister Ab Klink (Volksgezondheid) neemt het idee van de onderzoekers niet over. In zijn ogen is leeftijd geen graadmeter voor zorgkosten. Bovendien geldt het eigen risico voor iedereen, wat ruim 1,45 miljard euro bespaart.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.