Home

Achtergrond

Eerste sterfgeval resistent griepvirus

Voor het eerst is in Nederland iemand overleden die met een resistente vorm van het Mexicaanse griepvirus besmet was.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maakte dat gisteren bekend. "Het is heel naar voor de familie van de patiënt, maar het is normaal dat een virus muteert.'' Professor Marion Koopmans van het RIVM ziet dan ook geen reden voor paniek.

De patiënt leed al langer aan kanker. Hij werd behandeld in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), waar hij zondag overleed. Eerder al maakte het RIVM bekend dat deze patiënt, net als twee andere patiënten, een gemuteerde vorm van de Mexicaanse griep onder de leden had. Hierdoor was de man resistent geworden tegen griepremmer Tamiflu.

Een gemuteerde vorm van de Mexicaanse griep kan vooral gevaarlijk worden als deze van mens op mens overdraagbaar is. Tot nu toe is een dergelijke besmetting nog niet vastgesteld.

In Frankrijk stierven vorige week ook twee mensen aan een gemuteerde vorm van de Mexicaanse griep. Volgens de Franse overheid is het aangepaste virus beter in staat om de longen te raken. Het is de eerste medicijnresistente variant van de in totaal twaalfhonderd in Frankrijk vastgestelde mutaties die experts wisten te ontdekken. Of in Frankrijk sprake is van overdracht van de ene persoon op de andere is niet duidelijk.

De mutatie zou eerder ook al in Noorwegen zijn opgedoken. Een van de slachtoffers daar had niet alleen deze aangepaste vorm van de Mexicaanse griep onder de leden, maar ook één die resistent is tegen virusremmers. Ook in Mexico is iemand overleden aan de gemuteerde vorm. Dat gebeurde in april. Verder is de mutatie opgedoken in Brazilië, China en de Verenigde Staten.

Het griepvirus staat erom bekend snel en vaak te muteren. Maar dat gebeurt ook met de seizoensgriep, aldus het RIVM. Ieder jaar is het virus weer een beetje anders door een aantal mutaties. Het past zich onder meer aan als er vaak medicijnen worden voorgeschreven, zoals de bekende virusremmer Tamiflu. Het RIVM zegt specifiek te letten op een handjevol mutaties die de eigenschappen van het virus kunnen veranderen. Dat kan het geval zijn bij een bepaalde mutatie, waardoor het virus niet meer goed te behandelen is met een virusremmer.

Dat is vooral vervelend voor de makers van een vaccin tegen het griepvirus; de werking ervan kan verminderen als het virus muteert. Het vaccin moet daarom ook steeds worden aangepast.

Dat de drie Nederlandse patiënten al ernstig ziek waren, is geen toeval volgens het RIVM. "Patiënten met een ernstige ziekte als kanker hebben problemen met hun afweersysteem. Ze zijn het Mexicaanse griepvirus minder goed de baas dan gezonde mensen, waardoor het virus zich sterker en langere tijd kan ontwikkelen'', aldus professor Marion Koopmans.

De kans dat het virus muteert is daardoor ook groter. In die gevallen van resistentie wordt het medicijn Zanamiver naast de Tamiflu toegediend. "Maar daar gaan we voorzichtig mee om.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.