Home

Achtergrond

Eerste stap nieuwe strategie Ahold

Met de aankoop van 25 winkels van de Amerikaanse supermarktketen Ukrop's heeft Ahold de eerste stap gezet in de nieuwe strategie.

Het Nederlandse supermarktconcern wil zich meer gaan richten op uitbreiding in de bestaande en aangrenzende markten.

Ahold maakte gisteravond de overname bekend. De onderneming legt 140 miljoen dollar (97 miljoen euro) op tafel voor de winkels van het familiebedrijf Ukrop's uit de staat Virginia. De vestigingen zijn goed voor een jaarlijkse omzet van ongeveer 500 miljoen dollar.

Analisten noemen de aankoop 'logisch' en 'passend'. De winkels zijn makkelijk te integreren en bieden voldoende mogelijkheden voor goede resultaten, aldus SNS Securities. Meer acquisities worden verwacht, aangezien de aankoopprijs relatief klein is en Ahold meer geld in kas heeft, aldus de marktvorsers.

"Het is een kleine, maar wel heel fijne aankoop'', aldus een woordvoerder van Ahold. De over te nemen winkels liggen in een interessant marktgebied waar de bevolking verder groeit en het welvaartsniveau goed is, licht de zegsman toe. Andere overnames in de Verenigde Staten, maar ook in Europa, worden niet uitgesloten. "Als er zich mogelijkheden voordoen.''

Volgens de zegsman is er in het land sterke behoefte aan verdere consolidatie in de supermarktbranche. De economische neergang maakt het dat zwakkere ondernemingen moeite hebben het hoofd boven water te houden.

Ahold, dat in de VS ongeveer achthonderd vestigingen heeft, opereert in Virginia onder de vlag Martin's. Het is drie jaar geleden dat Ahold voor het laatst winkels overnam in de VS. Ongeveer 60 procent van de totale omzet van Ahold komt uit de VS.

Ahold nam de afgelopen jaren de eigen Amerikaanse winkels flink op de schop. Zo werden prijzen verlaagd en werd het huismerkassortiment uitgebreid. Het concern plukt daar nu de vruchten van.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.