Home

Achtergrond

Eerste Europese marktmaatregel voor witlof

Frankrijk en België willen samen witlof uit de markt nemen bij prijscrises.

Het is voor zover bekend de eerste internationale marktmaatregel volgens de huidige regels van gemeenschappelijke marktordening (GMO).

België en Frankrijk tekenen woensdag een samenwerkingsovereenkomst dat draait om gezamenlijke crisismaatregelen, onderzoek en residu-onderzoek. Nederland haakte eerder af bij het overleg, maar de partijen staan niet onwelwillend tegenover deelname uit Nederland.

De overkoepelende Belgische veilingorganisaties Lava en de Franse witlofkoepel Apef voeren al sinds begin dit jaar overleg. Een belangrijk onderdeel is het uit de markt nemen van klasse 2 en mogelijk klasse I-2 product mocht de markt daartoe aanleiding geven. De landen zullen op basis van de GMO-regels dezelfde strategie volgen, laat een Belgisch Lava-lid weten.

Dergelijke afspraken bestaan al wel voor perziklanden in Zuid-Europa, maar zijn nieuw voor de groenteteelt in de EU. Beide organisaties in België en Frankrijk worden gesteund door de ruime meerderheid van telers, stellen de ondertekenaars van de plannen.

Volgens Roel Spruit, voorzitter van de Nederlands gewascommissie witlof van LTO Groeiservice, zegt begin 2010 met de Belgen en Fransen een regulier overleg te voeren. Nederland wees eerder een voorstel af om wortels onder te ploegen. Spruit staat wel open voor overleg, stelt hij.

Of registreer je om te kunnen reageren.