Home

Achtergrond 5 reacties

Een gezonde aanpak

Met het rondwaren van het Q-koortsvirus blijkt maar weer dat er op het gebied van besmettelijke dierziektes weinig verandert.

Sinds de jaren negentig van de vorige eeuw gaan de discussies eigenlijk uitsluitend over wél of niet enten, wél of geen fokverbod en wél of geen vergoeding. Vóór die tijd kwamen besmettelijke dierziektes ook voor, maar omdat destijds snel werd ingegrepen met vernietigen van zieke dieren en vaccineren, had men een ziekte veel sneller onder controle en kwam men niet in de situatie van massale preventieve ruimingen van gezonde dieren en langdurige vervoersverboden, met alle bijbehorende welzijnsproblemen. En dus was er ook geen voedingsbodem voor negatieve publiciteit.

Vandaag de dag meent iedereen zich met dierziektes te moeten bemoeien. Ook minister Bos. Hij vindt dat waar de sector het probleem veroorzaakt, die sector ook maar voor de kosten moet opdraaien. Die redenering heb ik hem niet horen noemen toen vorig jaar de banken in de problemen zaten. In de negentiger jaren heeft men het pad van gezond boerenverstand bij de bestrijding van dierziektes verlaten en kennelijk is het niet makkelijk op die weg terug te keren.

Waarom is het zo moeilijk in de EU van deze eeuw tot goede en eenduidige afspraken te komen? Het lijkt er zelfs op dat met de toename van het aantal deelnemende landen in de EU het steeds lastiger wordt tot een doeltreffende en voor iedereen duidelijke aanpak te komen. Waaruit zou die aanpak moeten bestaan?

Er moeten voor de gehele EU drie prioriteiten gesteld worden. In de eerste plaats de volksgezondheid veiligstellen, in de tweede plaats het virus vernietigen en in de derde plaats het boereninkomen veilig-stellen. Welke maatregelen horen daarbij? Een goed en effectief entingsbeleid, een afspuitbeleid voor zieke en verdachte dieren, en een passende financiële vergoeding voor de boeren. Doen we dat niet dan degraderen we onze moderne samenleving tot een middeleeuwse gemeenschap met alle mens- en dieronterende taferelen vandien.
Kortom: tijd voor een gezonde aanpak.

Wien van den Brink

Laatste reacties

 • no-profile-image

  h

  De virusen worden echt niet door dieren verplaats maar door de chamtrails dat zijn de stoffen die ze bewust uit de vliegtuigen strooien en de dieren werteld krijgt de schuld kijk voor meer info op <> we worden ge manipuleerd
  h

 • no-profile-image

  herkauwer

  Piet wat emmer jij nu over geslagen room. Laten we er maar op hopen dat Gerda Verburg eens goed op de koffie en van een kouwe kermis thuis komt. Zonder geslagen room,want dat smeert ze toch maar in haar vorstgesteven lokken. Als deze minister niet stevig wordt aangepakt dan wordt de agrisector nooit meer gezond!

 • no-profile-image

  pieter

  he Wien, je hebt lieve familie die verdomd lekkere koffie kan zetten met van die geslagen room. Ik denk daar nog steeds aant terug als ik je naam lees.

 • no-profile-image

  henkie hut

  Wien, die Pieter denkt dat het zetten van koffie bij jou thuis een familieaangelegenheid is. Hier doet moeder de vrouw dat. Of de boer doet dat zelf met het senseo apparaat of cappuccinocachets. Moeilijk joh! Maar ik ben het wel eens met wat jij geschreven hebt. Er moet respectvol met het leven worden omgegaan. En dat gebeurt tegenwoordig steeds minder. Dat is jammer.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Wien, ik ben het heel vaak absoluut oneens met jou geweest. Maar wat jij hier schrijft is het meest verstandige dat ik in deze hele Q-koorts ellende via een publiek medium heb gelezen. Inderdaad zijn epidemische veeziekten van alle tijden en werd daar vroeger ook al korte metten mee gemaakt (bijv. ruimingen van ziek vee en begraven in "pestbosjes"). Bij voortschrijdende kennis en mogelijkheden was het vanaf de jaren '70 heel goed uitvoerbaar om tijdig ziekten te traceren en zieke dieren te elimineren, terwijl veestapels steeds makkelijker d.m.v. inenting tegen ziekten beschermd konden worden. Dat dit niet gebeurd is, was en is te wijten aan de omstandigheid dat er sinds de jaren '80 (toen het CDI in het geheim experimenteerde met het uitzetten van Mkz) een louche strategie bij LNV ontstaan lijkt te zijn waarbij epidemische veeziekten moedwillig gebruikt worden om gebieden of regio's snel en efficiënt (doch ijskoud en ten koste van onzeglijk groot menselijk en dierlijk leed) te ruimen en vrij te maken voor andere agri-doelstellingen. Ik verwees in de forums over Q-koorts al vaak naar mijn dossiers 'de Pestvogels van Veerman' en 'Wachten op de Pandemie', waarin dit alles uitvoerig wordt beschreven. En ik word er niet vrolijk van dat dit maandag a.s. weer onverminderd voort lijkt te gaan denderen. Dat moet dus nu en voor altijd stoppen. Want de CDA-LNV bende heeft al veel teveel schade aan mens, dier en aan onze civilisatie en het respect voor het leven aangericht. Enough is enough!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.