Home

Achtergrond

EU-landen gaan tekort snel terugdringen

Frankrijk en Duitsland zijn bereid hun begrotingstekort in 2013 onder de Europese limiet van 3 procent van het bruto binnenlands product te brengen.

Ze houden zich aan de termijn die de Europese Commissie hen heeft opgelegd om hun overheidsfinanciën te saneren. Dat bleek gisteravond bij een bijeenkomst van de Eurogroep, de EU-lidstaten die de euro hanteren, aldus de woordvoerder van minister Wouter Bos van Financiën. Ook Nederland accepteert de opdracht van de Europese Commissie om zijn tekort in 2013 onder de 3 procent te brengen. Dat houdt in dat er vanaf 2011 bezuinigd moet worden.

Minister Bos toonde zich vorige maand nog zorgelijk dat Frankrijk en Duitsland, de twee grootste EU-landen, zouden proberen zich onder de aansporingen van de Europese Commissie uit te wurmen. Hij is dan ook tevreden met de uitkomst, waarmee de financiële discipline in de EU gehandhaafd blijft. De tekorten van de EU-landen zijn het afgelopen jaar fors opgelopen doordat ze grote bedragen in de noodlijdende economie hebben gepompt.

Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Eurogroep uitte na afloop van de bijeenkomst zijn zorgen over de positie van Griekenland. Dat heeft niet alleen zijn tekort tot ver boven de toegestane limiet laten stijgen, maar ook de EU met onjuiste cijfers op het verkeerde been gezet. Griekenland kreeg hiervoor vorige maand al de wind van voren. Mogelijk wacht Athene een financiële sanctie.

Juncker, die waarschijnlijk ook de komende jaren voorzitter blijft van de Eurogroep, zei verder dat de euro in de ogen van zowel de EU-ministers als het Internationaal Monetair Fonds is overgewaardeerd, met name in vergelijking met de Chinese yuan. De EU en de VS bekritiseren China al enige tijd omdat het zijn munt kunstmatig laag houdt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.