Home

Achtergrond

EDA: beweeglijke prijzen zijn niet altijd wenselijk

Prijsschommelingen nemen toe in de Europese Unie.

Hoewel die noodzakelijk zijn om marktsignalen door te geven, kunnen te grote schommelingen ook onderzoek en ontwikkeling tegengaan. Dat concludeert de European Dairy Association (EDA) in een rapport over de beweeglijkheid van prijzen.

Volgens de brancheorganisatie functioneert de markt in de EU sinds de liberalisering vaak onvoldoende. Prijzen zijn vaak of te hoog, wat ertoe leidt dat consumenten andere producten kiezen, of te laag, waardoor boerenbedrijven in financiële problemen komen. Het is volgens de EDA dan ook noodzakelijk dat de overheid maatregelen neemt wanneer de productie te ver afneemt of juist stijgt. Wanneer de markt erg onzeker is, durven verwerkende bedrijven maar ook boeren minder te investeren in innovatie.

De Europese Commissie zou net als het Amerikaanse ministerie van landbouw marktinformatie moeten verzamelen en verspreiden. Markten werken immers alleen wanneer alle partijen voldoende informatie hebben.

Of registreer je om te kunnen reageren.