Home

Achtergrond 2 reacties

Dubbele productie groente mogelijk

Verdubbeling van de productie van glasgroente is op korte termijn mogelijk en nodig om investeringen voor verregaande verduurzaming rendabel te maken.

Dat zei Leo Marcelis, hoogleraar Plantenteelt en Energiezuinige kassen van de Wageningen Universiteit tijdens een bijeenkomst over duurzaamheid. Uit proeven blijkt dat productie per vierkante meter in stappen verdubbeld kan worden. "In 30 jaar tijd is de productie per vierkante meter verdubbeld en het energieverbruik met 25 procent gedaald. Theoretisch is een verdubbeling nu al mogelijk."

Productiestijging is noodzakelijk om investeringen in energiezuinige systemen als semi-gesloten kassen, aardwarmte en LED-verlichting rendabel te maken, stelt hij. "LED-lampen benaderen SON-T-lampen wat betreft efficiëntie, maar niemand koopt ze omdat ze duurder zijn. Als je een meerproductie realiseert, kan dat wél." Het Nieuwe Telen biedt de teelt volgens Marcelis al mogelijkheden om zonder grote investeringen al te verduurzamen.

De uitspraken van Marcelis roept vragen op uit de teelt over de plantbelasting en daarmee samenhangende risico’s op ziektes en plagen. Thijs Jasperse, voorzitter van de ’achten’, denkt dat productiestijging vereist is om verduurzaming te financieren. "We worden al veertig jaar op kostprijs beoordeeld. Dat is steeds de wet voor ons."

Dick Oosthoek, directeur akker- en tuinbouw van de Rabobank, vindt dat smaak en kwaliteit voorop moeten staan. "Er is voldoende product, maar de omzet blijft achter. Laten we eerst maar eens voor elkaar zien te krijgen dat we er geld voor krijgen. Met alleen extra productie draaien komen we er nu niet."

Marc Jansen van supermarktkoepel CBL roept op te waken om te grote stappen in de productie te maken. "Je zult de consument het verhaal erachter moeten vertellen. Misschien moet je daarvoor een merk positioneren; daar is marktruimte voor. Telersgroepen zouden toe kunnen naar exclusieve handelsovereenkomsten en kunnen meer segmenteren op afzetmarkt."

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Leen

    Als je de productie verdubbelt zakt de prijs als een pudding in elkaar. Gaat het verhaal van de weledelgeleerde heren niet op. Hebben nog nooit van de vrije markt gehoord zeker.

  • no-profile-image

    Teun Tuinder

    Lees ik nou dat iemand van de Rabo stelt dat we eerst maar eens voor een rendabelere prijs moeten gaan leren telen....? Eindelijk......

Of registreer je om te kunnen reageren.