Home

Achtergrond

Dollar tikt laagste niveau van 2009 aan

De Europese Centrale Bank (ECB) hield de rente deze week op 1 procent omdat het economische herstel nog broos is.

Tegelijk kondigde voorzitter Jean-Claude Trichet aan steunmaatregelen voor banken af te bouwen. Deze mededeling hangt samen met een hogere schatting voor de economische groei volgend jaar.

Het bruto binnenlands product zal naar verwachting 0,8 procent stijgen, in plaats van 0,2 procent. De kans dat de rente de komende maand verhoogd wordt, neemt volgens analisten ook weinig toe. De inflatie in de Eurozone is in november opgelopen tot 0,6 procent, tegen een prijsdaling van 0,1 procent een maand eerder. De inflatie neemt de komende maanden wel geleidelijk toe en zal volgens de ECB in 2010 tussen de 0,9 en 1,7 procent liggen.

Verhoging van de rente brengt voor de agribusiness nog een probleem mee: wanneer de ECB dit doet voordat de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, dat doet, neemt de euro mogelijk in waarde toe ten opzichte van de dollar. Dat maakt veel in dollars berekende grondstoffen zoals graan, soja en aardolie weliswaar relatief goedkoper, maar het maakt Europese landbouwproducten duurder.

De dollar is sinds half februari 20 procent in waarde gedaald en een euro is nu 1,51 dollar waard tegen een dieptepunt van 1,23 dollar vorig jaar. Interessant is dat volgens Amerikaanse uitvoerstatistieken de invoer van Amerikaanse producten via met name de Rotterdamse haven zeker niet in alle categorieën is toegenomen. De invoer van agrarische bulkproducten is in waarde zelfs 74,45 procent gedaald.

De VS zag ook de uitvoer naar Zuid-Korea, Japan en Taiwan stagneren. Aangezien de export vanuit Europa naar de VS eveneens is gedaald, staat blijkbaar de wereldhandel onder druk.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.